Halík: Čekal jsem, že se kardinál Duka za patologické vize Piťhy omluví. Nestalo se

29. duben 2019

Jsou dnes nejohroženější náboženskou skupinou křesťané? Jak moc otřásla důvěrou v církev aféra kolem sexuálního zneužívání duchovními a proč si farář a teolog Univerzity Karlovy Tomáš Halík nerozumí s kardinálem Dominikem Dukou, a už vůbec ne s Petrem Piťhou?   

Teroristické útoky hned ve třech křesťanských kostelích na Srí Lance si vyžádaly na 250 lidských obětí. To je jen poslední z řady útoků na křesťany sebevražednými islamistickými atentátníky. Křesťané jsou tak podle Tomáše Halíka opravdu nejvíc zkoušeni.

Halík: Největší církevní bojovníci proti homosexuálům s tím zpravidla mají sami problém a vedou dvojí život

Tomáš Halík (2007)

Sexuální skandály katolických duchovních nebo nedávný papežský summit ve Vatikánu povedou jen k ještě většímu rozdělení katolické církve. Alespoň to tvrdí hosté pořadu Plusu Vertikála, Tomáš Halík a Jan Jandourek.

„Ve 20. a 21. století je podle statistik mnohem víc křesťanských mučedníků než v předcházejících staletích. Včetně Římské říše a toho strašného pronásledování,“ řekl v Interview Plus teolog a mj. profesor Univerzity Karlovy. Je prý ale důležité „odsoudit instrumentalizaci náboženství, jedno v jaké církvi, a nevyvozovat z toho vzájemné nepřátelství.“   

Katolická církev se otřásá v základech. Skandály kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími rozdělují i lidi uvnitř. „Katolická církev se k tomu konečně staví poctivě. Zneužívání ale není nějaká církevní specialita a co říká kardinál Dominik Duka je svým způsobem pravda. Je to globální jev, který se většinou děje v rodinách a přece rodiny jako celek hned neodsoudíme,“ myslí si Halík.   

Církev se k tomu prý postavila čelem daleko víc než jiné instituce a je tak dnes mnohem bezpečnější než tělovýchovné a další organizace pro mládež. „Tady probíhá radikální očista a zamyšlení nad příčinami… Je to něco, co otřásá důvěrou, ale zároveň s tím církev přeci jenom něco dělá.“

Halík vs. Duka

Halík je ale kritický k dalším slovům svého představeného, podle kterého za to církev jako celek nemůže.

„K tomu jsem kritický, ale mluvil jsem stejně, pokud jsem o tom nevěděl víc,“ přiznává. Mluvil i s oběťmi, které chtěly mluvit s Dominikem Dukou, protože se to dělo taky v dominikánském klášteře a v době, kdy tam on byl představeným. „Ti lidé mi říkali, že nechtějí nějakou pomstu, finanční odškodné, ale aby nám někdo řekl ‚sorry‘… Kardinál je ale poslal na policii, která s tím nechce nic mít, protože je to promlčené. Obrátili se tak na mne. Asi i proto, že jsem se vloni vůči kardinálovi vyhranil.“

Tomáš Halík: Proč jsem se nestal prezidentem? Pokoušel mě démon-svůdce

Tomáš Halík, (Václavské náměstí Koncert pro budoucnost festival SVOBODY)

Katolickému knězi, který se rád a docela ostře vyjadřuje i k celospolečenským tématům, bylo 70 let. Václav Havel o teologovi a vysokoškolském pedagogovi FF UK měl ve své době říkat, že by jej rád viděl na Hradě jako svého nástupce.

Teolog si Dominika Duky prý váží a nerad by se vymezoval už i proto, že dřív spolupracovali v podzemní církvi. „Ale už tehdy jsme měli jiné názory. On pochází z vojenské důstojnické rodiny a stejně tak vidí i církev. Jako armádu, uniformy a povely autorit. Můj otec byl literární historik, a tak mám blíž k uměleckému, filozofickému, humanitnímu prostředí. Pro mne je církev univerzitní shromáždění lidí, kteří hledají pravdu svobodnou diskuzí.“

Vzájemný spor vyvrcholil napomenutím, které Halík od Duky dostal. „To udělal chybu,“ komentuje teolog. „Navíc to bylo i špatně právně napsané, a tak neplatné. Ale tím nepřímo způsobil, že mi stoupla popularita i autorita… od lidí z neutrální zóny. Když je totiž někdo napomínán pro své názory, tak mu to přinese strašně autoritu. A to jsem nechtěl, raději bych rád, abychom spolupracovali… Trochu jsem ale ztratil naději ve chvíli, když loni v katedrále sv. Víta zaznělo kázání kanovníka Petra Piťhy.“      

Patologické vize Petra Piťhy

Piťha varoval před odebíráním dětí a rozvratem tradiční rodiny v případě přijetí Istanbulské úmluvy, tedy Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí. „Když jsem to slyšel, tak jsem si řekl, že s tím nechci mít nic společného,“ vzpomíná Halík.

 „To nemělo nic společného s křesťanským evangeliem. Není tam víra, naděje, láska. To je strašení lidí patologickými vizemi, které odpovídá určitému depresivnímu rozložení člověka… Čekal jsem, že se kardinál omluví a řekne, že to Piťha přehnal. Duka se za to ale jednoznačně postavil a omlouval to tím, že kanovník jen používal metafory a že to tak nemyslel.“

Když pak Piťha uvedl prameny, ze kterých vycházel, „ukázalo se, že nejsou seriózní. Byly to fake news nebo satirické texty, které bral vážně. Tehdy jsem si řekl, že snad žijeme v jiném vesmíru, že se Duka za tohle staví… a že musím ukázat, že s tímto typem křesťanství nechceme mít nic společného a že to není jediný hlas církve. Že tady je hlas, který je na stejné vlně s papežem Františkem, který je ekumenický, otevřený a podobně,“ dodává Tomáš Halík.    

Proč jsou teď církve vystavovány tak těžkým zkouškám? Může si za to církev sama? Proč se Duka s Halíkem hádají už jen kvůli přirovnání a metaforám? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.   

autoři: Jan Bumba , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.