Gottwald byl alkoholik, kterému zřejmě prasklo aneurysma. Od 50. let byl už jen pasivním vykonavatelem pokynů Stalina

20. únor 2023

Jednou z klíčových osobností událostí února 1948 byl nejvyšší představitel československých komunistů Klement Gottwald (1896–1953). Nemanželský syn chudé zemědělské dělnice se vyučil truhlářem, členem KSČ byl už od roku 1921. Na výsluní stranické politiky se dostal v 33 letech, když se na přelomovém V. sjezdu KSČ v roce 1929 postavil do čela stranických pučistů a vyhlásil bolševizaci strany. Víc ví publicista Ondřej Houska a historik Zdeněk Doskočil.

Klement Gottwald v roce 1950

Jeho skupina se prosadila díky dogmatickému přebírání tehdejších směrnic Komunistické internacionály řízené Moskvou.

Gottwaldovy parlamentní výroky z prosince 1929 o tom, že komunisté se do Moskvy „jezdí učit, jak vám zakroutit krk“, jen dokreslují linii tehdejšího vedení KSČ.

V prezidentských volbách v roce 1934 Gottwald kandidoval proti Tomáši Garriguovi Masarykovi a kromě neúspěchu si za své výroky v předvolební kampani vysloužil trestní stíhání. Před ním ale obratem utekl do Sovětského svazu.

Druhou světovou válku strávil v moskevském exilu. V roce 1945 se Gottwald stal předsedou KSČ, funkci vykonával až do smrti.

Premiérem v květnu 1946

V květnu 1946 komunisté vyhráli volby se ziskem téměř 40 procent hlasů a Gottwald se stal premiérem. Komunisté také umožnili Edvardu Benešovi jednoznačné znovuzvolení  prezidentem, a to hned po válce. Jejich vliv na nemocí oslabeného prezidenta se tak ještě zvýšil.

Důsledkem nastolení „opravdové“ marx-leninské cesty, jak o ní komunisté od konce války hovořili, byl převrat v únoru 1948. Edvard Beneš 7. června 1948 abdikoval, Gottwald se stal prezidentem jen o týden později 14. června.

Klement Gottwald a Josif Vissarionovič Stalin už nejsou čestnými občany města Chrudim

Od února 1948 se také prohlubovalo jeho vazalství na Moskvu. Začátkem 50. let je v podstatě pasivním vykonavatelem Stalinových direktiv a je tak přímo odpovědný za roky nezákonností, policejní zvůle a procesů, které nakonec zasáhly i samotné vedení KSČ.

Čtvrtý československý a zároveň první komunistický prezident seděl na Pražském hradě pět let, životní dráha jedné z osudových postav československých dějin, která má na svědomí mnoho nevinných obětí se uzavřela v březnu 1953.

Zemřel několik dní po návratu z pohřbu sovětského diktátora Josifa Stalina v Moskvě. Bylo mu 56 let.

Gottwald, alkoholik, který dlouhodobě trpěl venerickou chorobou, skonal zřejmě na krvácení do hrudníku z prasklé výdutě aorty.

Celý pořad najdete na webu pouze do 20. března 2023.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související