Gita Zbavitelová: Izrael má po roce naději na novou vládu

17. březen 2020

Ve stínu striktních opatření proti koronaviru svitla naděje, že by Izrael po trojích předčasných volbách během jediného roku mohl mít konečně vládu.

Ještě v sobotu situace spíš nahrávala prozatímnímu premiérovi Netanjahuovi, a to i přesto, že dost hlasů na koalici neměl. Jeho pravicová strana Likud vyhrála volby s 36 parlamentními mandáty, oproti 33 jejich největšího soupeře, centristického uskupení Modrobílá (Kachol Lavan) Bennyho Gance, a bylo pravděpodobné, že ho prezident Reuven Rivlin pověří sestavením vlády a Netanjahu bude lákat přeběhlíky.

Čtěte také

Navíc k Netanjahuově radosti jeruzalémský okresní soud rozhodl, že o více než dva měsíce odloží zahájení jeho soudního procesu, který měl začít už v úterý. Premiér je obžalován ve třech případech z korupce, podvodu a zneužití důvěry. Ministr spravedlnosti Amir Ochana, který je Netanjahuovým otevřeným stoupencem, v sobotu rozhodl, že kvůli epidemii koronaviru budou soudy řešit jen naléhavé případy a to podle něj ten premiérův očividně není.

Zvrat nastal v neděli, kdy 61 poslanců 120členného Knesetu nečekaně doporučilo prezidentovi na premiéra Bennyho Gance. Přidalo se všech 15 členů arabské koalice, která však nemá v úmyslu do vlády vstoupit, ale jen podporovat její kroky, které budou pro Araby prospěšné. Prezident tak v pondělí Bennyho Gance pověřil vytvořením kabinetu.

O menšinové vládě s arabskou podporou Ganc uvažoval hned po nedávných volbách, ale nesouhlasili s ní dva členové jeho aliance a nakonec ji odmítla předsedkyně levicové strany Most (Gešer) Orly Levy-Abekasis. Zdálo se tak, že Ganc nemá šanci dát většinu dohromady stejně jako loni v září a dubnu.

Jednání o vládě národní jednoty

Arabská koalice původně nechtěla Gance podpořit celá, ale nakonec si to odpůrci rozmysleli. Připojila se i strana Avigdora Libermana Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) se sedmi poslanci, a Ganc má tak se svými 33 mandáty a šesti členy levice bez Orly Levy potřebnou většinu – na rozdíl od Netanjahuovy pravice s 58 mandáty.

Čtěte také

Benny Ganc se pokusí sestavit kabinet uprostřed přísných opatření proti šíření koronaviru, kdy do Izraele nesmí vstoupit žádný cizinec, jsou zavřené školy, kina, divadla, restaurace, bary a kavárny, nákupní střediska i posilovny a otevřené jsou jen prodejny potravin, lékárny, banky, čerpací stanice a nezbytné služby. Pohromadě nesmí být více než deset osob a 120 nových poslanců Knesetu v pondělí skládalo přísahu po trojicích.

Stát také bude třicet dní sledovat nakažené osoby pomocí vyspělých digitálních prostředků, které se dosud používaly jen v případě palestinských teroristů, protože podle premiéra řada lidí nedodržuje karanténu. Netanjahu přirovnal situaci k válečnému stavu a vyzval Izraelce, aby si v následujících „týdnech a možná i měsících zvykli na nový způsob života“.

Ministerstvo financí v pondělí odhadlo, že pandemie bude stát Izrael až 12 miliard dolarů a hospodářský růst klesne o tři procenta. Řada podniků propouští – jen letecká společnost El Al posílá na neplacenou dovolenou 80 % zaměstnanců a není sama. Nová nezaměstnanost bude podle ministerstva financí znamenat dávky ve výši jedné miliardy měsíčně. 

Čtěte také

Ke zvládnutí nákazy má pomoci i zbrusu nová mobilní aplikace Track Virus, která uživatele upozorní, pokud je v jeho blízkosti nakažená osoba. Lze si ji stáhnout i v Česku, ale bohužel informuje jen o situaci v Izraeli, alespoň prozatím.

Prezident Rivlin vyzval Gance a Netanjahua k jednání o vládě národní jednoty. Oba k tomu vyjádřili ochotu, ale vymezili si těžko splnitelné podmínky – Netanjahu chce vládnout jako první, aby měl čas prosadit zákony, které mu pomohou vyhnout se soudnímu procesu, tomu chce ale Ganc samozřejmě zabránit. Sám zase požaduje, aby ve vládě byli zástupci všech stran, včetně arabských, to zase odmítá Netanjahu.

Členové koalice tří stran izraelských Arabů by s ním do vlády stejně nešli a Gance podpořili jen proto, aby kabinet nemohl vytvořit Netanjahu. A Netanjahuovi spojenci, dvě náboženské strany a Nová pravice (Ha-Jamin he-chadaš) ministra obrany Naftaliho Bennetta, odmítli s Gancem o společné vládě jednat.

Gita Zbavitelová

Pravděpodobnější je tedy spíš Gancova menšinová vláda s arabskou podporou. Jestli ale opravdu vznikne, nebude mít lehký a možná ani dlouhý život – Židé a izraelští Arabové mají na řadu zásadních témat diametrálně odlišné názory, vzájemné vztahy jsou napjaté a mezi oběma skupinami panuje velká nedůvěra.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.