Gita Zbavitelová: Strana premiéra Netanjahua vyhrála izraelské volby, ale vládu sestavit nedokáže

5. březen 2020

Podle téměř konečných – i když zatím neoficiálních – výsledků skončily třetí předčasné volby v Izraeli během necelého roku stejným patem jako loni v dubnu a září.

I tak se prozatímnímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi podařilo dosáhnout největšího vítězství. Přestože je už oficiálně obžalován z korupce, podvodu a zneužití pravomoci, voličům to zjevně nevadí. Jeho pravicový Likud vyhrál s 36 mandáty.

Čtěte také

Nicméně parlamentní většinu nezískal ani se svými ortodoxními a ultrapravicovými spojenci – ve 120členném Knesetu mají jen 58 křesel. Jeho hlavní soupeř, aliance Modrobílá (Kachol Lavan) bývalého náčelníka hlavního štábu armády Bennyho Gance, je na tom ještě hůř. Voliči jí dali jen 33 mandátů a jejím levicovým spojencům Straně práce s uskupením Most (Gešer) a Merec pouhých 7.

Třetí se podle očekávání umístila koalice stran izraelských Arabů s 15 mandáty, ale s tou nikdo do vlády nepočítá. Modrobílá tak nemá šanci ji sestavit ani se stranou Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) Avigdora Libermana, která obsadí sedm křesel.

Účast byla překvapivě nejvyšší ze všech tří hlasování – 71 %. Hlasovala i většina lidí v koronavirové karanténě, pro které úřady zřídily oddělené volební místnosti.

Ještě zbývá prověřit jednu desetinu odevzdaných hlasů, ale výsledky se už zásadně nezmění. Ty oficiální budou oznámeny v úterý.

Kdo a s kým

Avigdor Liberman potvrdil, že nepůjde do vlády s tradičními Netanjahuovými náboženskými spojenci, které nazývá „ultraortodoxním mesiášským blokem“. Likud tak může složit vládu jen s pomocí nějakých tří přeběhlíků. Několik si jich už vytipoval, ale všichni jasně řekli, že svou stranu neopustí. To ovšem neznamená, že se nenajdou jiní.

Čtěte také

Benny Ganc je sice bez šancí, ale nechce se vzdát bez boje. Modrobílá ve středu uvedla, že hned po přísaze nového Knesetu, 16. března, hodlá předložit návrh zákona, který by zakázal prezidentovi pověřit sestavením vlády obžalovaného politika. Ganc se ho snažil prosadit už po zářijových volbách, ale tehdy ho odmítl Liberman s potřebnými hlasy s tím, že Netanjahu není obžalován.

Teď už je, soudní proces mu začíná 17. března a Libermanových sedm zákonodárců Gancův zákon podpoří. Strana to potvrdila ve čtvrtek. A protože tak učiní i levice a patnáct arabských poslanců, zákon by mohl projít většinou 62 hlasů. Prezident Reuven Rivlin ale může Netanjahua jako vítěze voleb pověřit sestavením vlády dřív, než bude Kneset moct hlasovat.

Prezidentovi by v tom mohl zabránit nejvyšší státní zástupce Avichaj Mandelblit, který může také rozhodnout, že obžalovaný politik kabinet formovat nesmí. To stejné požaduje i petice, kterou k nejvyššímu soudu podalo Hnutí za kvalitní vládu.

Netanjahu jako problém

Podobný zákon v roce 2008 paradoxně navrhoval i sám Netanjahu, aby z funkce premiéra odstranil Ehuda Olmerta, který byl tehdy také obžalován z korupce. Zákon neprošel, ale Olmert rezignoval sám.

Likud by mohl kabinet bez problémů sestavit, kdyby v jeho čele nestál Netanjahu. Pak by se s ním totiž Modrobílá ochotně spojila. Netanjahu ale z čela strany určitě neodejde. Usiluje o parlamentní většinu, aby mohl sesadit nejvyššího státního zástupce a protlačit v Knesetu zákon, který zakáže trestně stíhat premiéra ve funkci, anebo získat před trestním stíháním imunitu.

Dalším možným kompromisem by mohla být podmínka Bennyho Gance, že Netanjahu se nepokusí vyhnout soudnímu procesu. Pak by se teoreticky mohla s Likudem spojit celá Modrobílá, i kdyby Netanjahu z čela strany neodstoupil.

Gita Zbavitelová

To všechno jsou ale zatím pouhé spekulace. Prezident Rivlin dostane oficiální výsledky v úterý a pak bude mít sedm dní na konzultace s poslanci, kteří mu doporučí kandidáta na premiéra – přesně do 17. března, kdy Netanjahu stane poprvé před soudem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související