Gita Zbavitelová: V Izraeli probíhají třetí volby od loňského dubna

2. březen 2020
Volby v Izraeli

Izraelci mají v pondělí už třetí volby během necelého roku. Loni v dubnu i září byly výsledky obou hlavních soupeřů tak vyrovnané, že ani jeden nesestavil vládu.

Situace zůstává stejná i teď a je možné, že Izrael půjde k volbám počtvrté.

Čtěte také

Kandiduje 29 stran, ale do parlamentu se jich zřejmě nedostane víc než osm. Průzkumy naznačují, že pravicový Likud prozatímního premiéra Netanjahua ani aliance Modrobílá (Kachol Lavan) Bennyho Gance neztratily od září své voliče a nezískaly nové a žádná neobsadí většinu parlamentních křesel ani se svými spojenci. A stejně jako po předchozích volbách zřejmě zůstane rozhodujícím hráčem strana Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) Avigdora Libermana, který mohl vytvoření vlády umožnit už dvakrát.

Pondělní volby mají jen dvě novinky. První je hrozba koronaviru, která by mohla některé voliče odradit od návštěvy hlasovacích místností; Izrael má sice jen deset nakažených, ale v domácí karanténě je přes 5600 lidí, pro které jsou zřízeny speciální volební místnosti. Druhou novinkou je skutečnost, že Netanjahu je už oficiálně obžalován z korupce, podvodu a zneužití pravomoci ve třech případech a za dva týdny mu začíná soudní proces.

Předvolební kampaň proto byla náležitě drsná. Převládaly osobní útoky Netanjahua a Gance – první označoval druhého za slabocha, který se neumí vyjadřovat a nemá odvahu zaútočit na Írán, přestože právě Netanjahu ho před lety jmenoval náčelníkem hlavního štábu armády.

Ve slepé uličce Izrael i Trumpův mírový plán

Čtěte také

Ganc zase zdůrazňoval, že jeho soupeř je zkorumpovaný lhář, chová se jako mafián a po volbách udělá vše, aby se vyhnul spravedlnosti. Ganc také vyloučil vládu národní jednoty s Likudem, dokud bude jejím předsedou obžalovaný Netanjahu.  

Ostatní politici si často vzájemně odporovali. Amir Perec, předseda levicového bloku Strany práce a uskupení Most (Gešer) a Merec, tvrdil, že se s Modrobílou dohodli vytvořit menšinovou vládu s podporou arabské koalice, a dokonce i arabským ministrem – to by bylo v dějinách Izraele poprvé. Ganc to ale všechno popřel a Liberman podporu takové vládě vyloučil.

Koalice arabských stran, která zastupuje dvacetiprocentní menšinu izraelských Arabů a ve volbách zřejmě opět skončí jako třetí, zase na rozdíl od minulých voleb zavrhla spolupráci s Modrobílou, protože Ganz podpořil Trumpův mírový plán. Liberman pro změnu naznačil, že na premiéra nenavrhne ani Netanjahua, ani Gance, ale zároveň prohlásil, že čtvrté volby „nepřipustí“. A Ganc vyloučil vládu národní jednoty s Likudem, dokud bude jeho předsedou obžalovaný Netanjahu. Likudu přesto ale v posledních dnech mírně stouply preference. 

Čtěte také

Izraelští komentátoři se obávají, že jestli Netanjahu vyhraje a podaří se mu získat parlamentní většinu, pokusí se prosadit v parlamentu zákon, který by zakázal trestní stíhání úřadujícího premiéra.

Rovněž panují obavy, že bude chtít odvolat z funkce nejvyššího státního zástupce Avichaje Mandelblita; podle deníku Haarec na něj premiérovi spolupracovníci shánějí kompromitující materiály. Obžalovaný Netanjahu se bojí, že by ho Mandelblit mohl označit za nezpůsobilého sestavovat vládu, a také má strach, že nařídí vyšetřování jeho dalšího možného podvodu – vyšlo najevo, že ve funkci premiéra získal, a nepřiznal akcie firmy svého bratrance.

Proti Netanjahuovi se otevřeně postavilo šest bývalých ředitelů bezpečnostních služeb Mosad a Šin Bet – označili ho za „bezpečnostní riziko“, protože „zneužívá důvěrné informace k osobnímu prospěchu“. A stovky armádních důstojníků a pilotů vyzvaly prezidenta Reuvena Rivlina, aby obžalovaného Netanjahua nepověřoval vytvořením kabinetu.

Gita Zbavitelová

Ve slepé uličce je nejen Izrael, ale i Trumpův mírový plán, protože prozatímní vláda nesmí podnikat žádné zásadní kroky. Netanjahu si tak nemohl vylepšit pověst ani anexí Jordánského údolí, o kterou tolik stál. Nejvyšší státní zástupce prý dokonce premiérovi zakázal provést velkou vojenskou operaci v Sýrii i pásmu Gazy.

Troje volby stály Izrael podle odhadů skoro tři miliardy dolarů. Izraelci jsou už z rok trvajícího volebního cirkusu unavení a mnohým se hlasovat nechce. Dnes rozhodují o tom, jestli chtějí mít premiérem člověka, který za 14 dní stane před soudem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio