Gita Zbavitelová: Hamás jen taktak unikl izraelské válce – a ta mu stále hrozí

24. červenec 2018

Palestinský Hamás unikl jen o vlásek izraelské odvetné válce za nepolevující útoky na vojáky a vypouštění zápalných draků a balonů, které už spálily na 30 čtverečních kilometrů izraelských polí a rezervací.

Izrael teroristy marně varoval, že pokud nepřestanou provokovat, čeká je rozsáhlá operace, která Hamás totálně zničí. Na každý požár reaguje protiútokem na jeho cíle. Ten však zvolil stejnou taktiku – odpovídal odpálením raket nebo jiným útokem. Byl to bludný kruh nekonečných konfrontací.

Gita Zbavitelová: V Gaze nejde o lidové povstání, ale o vojenskou operaci Hamásu

Početná skupina hází po vojácích kamení a zápalné láhve, pouští na izraelské území hořící létající draky a vyvolává požáry

V pondělí vyvrcholily osm týdnů trvající nepokoje v Gaze, kterým tamější vládnoucí teroristické hnutí Hamás říká „pochod za návrat“ Palestinců do Izraele.

Situace se vyostřila minulý víkend, kdy Hamás a Islámský džihád odpálily na Izrael 200 střel a zranily čtyři Izraelce. Armáda reagovala padesáti tunami bomb a zničila Hamásu desítky zbrojních skladů a cvičišť. Do konfliktu se vložil Egypt a zmocněnec OSN pro Blízký východ Nikolaj Mladenov, kteří Hamás přesvědčovali, aby s provokacemi přestal. Minulé pondělí hnutí ohlásilo příměří. Izrael však na ně nepřistoupil a uvedl, že útoky zastaví, jen když ho Hamás nebude ostřelovat a vypouštět draky.

A to se nestalo. Izrael uzavřel hraniční přechod Kerem Šalom a přestal do pásma dodávat plyn a palivo. Egypt zároveň oznámil, že neotevře hranice v Rafáhu, jak původně chtěl.

Nechat konflikt doutnat

Ani to ale nezabralo. V pátek zabil palestinský ostřelovač vojáka, první oběť v Izraeli od poslední války před čtyřmi lety. Odveta byla tak tvrdá, že se zdálo, že válka začala – při největší operaci od roku 2014 letouny bombardovaly 68 cílů Hamásu, poničily mu zbrojní arsenál a infrastrukturu a výrazně snížily útočné schopnosti. Zabily také čtyři Palestince, včetně tří členů Hamásu.

Jan Fingerland: Tři draci nad Palestinou

Den Naksy připadl na úterý a někteří izraelští experti se obávají, že se stane rozbuškou nových nepokojů na hranicích Gazy a Izraele

Národy mají rády svůj cyklus svátků a podle nátury i vlastní historie si připomínají buď úspěchy, nebo prohry. Palestinci se zaměřují hlavně na ty druhé.

Egypt a Mladenov hnutí znovu varovali, a Káhira mu dokonce pohrozila sankcemi. Už v pátek v noci Hamás přistoupil na příměří. Izrael je ani tentokrát nepotvrdil a čeká, jestli je bude hnutí dodržovat. Zatím panuje relativní klid, až na pár izraelských odvet za zápalné balony. Hamás ani v jednom případě nereagoval.

Izrael má velké dilema. Zápalný terorismus je ničivý a zatím se ho nedaří zcela zastavit. Vláda čelí  ostré kritice politiků i veřejnosti, že odvety nejsou dost razantní a nemají odstrašující účinek. Armáda však tvrdí, že by těžko ospravedlnila zabíjení lidí za vypouštění draků, které si zatím nevyžádaly lidské oběti. Navíc se Izraeli válka v Gaze nehodí.

Na hranicích se Sýrií panuje největší napětí za několik desetiletí a v jejich těsné blízkosti se pohybují proíránské jednotky, které tam podle slibů Ruska nemají být. Země by se tak mohla ocitnout ve dvou válkách najednou. To ale neznamená, že do ní v Gaze nepůjde, bude-li ji považovat za nezbytnou.

Gita Zbavitelová

Hamás s útoky zřejmě zcela přestat nechce. Když v březnu zahájil takzvané pochody za „návrat Palestinců do Izraele“, tvrdil, že jejich cílem je zrušení blokády Gazy. Toho nedosáhl a jeho provokace si vyžádaly na 140 mrtvých Palestinců a blokádu ještě zhoršily. Zjevně mu vyhovuje nechat konflikt doutnat, aby ho mohl kdykoli znovu rozdmýchat. Trvalé zklidnění situace se tak nedá očekávat a válka hrozí Hamásu stejně jako před týdnem.

autor: gzb
Spustit audio