Gita Zbavitelová: Definitivním vítězem izraelských voleb je Netanjahu

12. duben 2019

Výsledek předčasných voleb v Izraeli zklamal miliony odpůrců premiéra Netanjahua, kteří doufali ve změnu stylu vládnutí.

Po sečtení všech hlasů, které zdržela technická závada nebo možná i kybernetický útok a k tomu požadavek strany Nová pravice (Ha-Jamin he-chadaš), aby se část hlasů přepočítala, protože se jen těsně nedostala do parlamentu, je vítězem Netanjahuův Likud – navzdory premiérově hrozící obžalobě z korupce, podvodu a zneužití pravomoci.

Gita Zbavitelová: Volby v Izraeli – dva vítězové, ale Netanjahu víc?

Benjamin Netanjahu hned oznámil, že začíná sestavovat vládu

Ačkoli se izraelské předvolební i výstupní průzkumy často mýlí, tentokrát úterní předčasné parlamentní volby skončily přesně podle prognóz.

Nakonec obsadí 36 parlamentních křesel, o jedno víc než uskupení Modrobílá (Kachol Lavan) tří bývalých náčelníků hlavního štábu armády v čele s Benym Gancem a předsedou opoziční strany Existuje budoucnost (Ješ atid) Jairem Lapidem, přestože rozdíl mezi oběma soupeři je necelých 15 tisíc hlasů.

Likud má spolu s potenciálními pravicovými spojenci ve 120členném parlamentu většinu 65 mandátů, zatímco Modrobílá se dvěma levicovými stranami jen 45. Zbývajících deset křesel získaly dvě arabské strany, které do vlády nikdo nezve.

Voliči dali přednost politikovi, kterého už dobře znají a za jehož vlády byl Izrael relativně bezpečný, před sympatickým, ale nevyzkoušeným vojákem, jenž slibuje změnu, ale zatím neumí v politice chodit.

Posun ještě víc doprava

Izraelci volí, premiér Netanjahu bojuje o politické přežití i zápis do historie

Benjamin Netanjahu

Izraelci rozhodují o složení svého jednokomorového parlamentu Knesetu. Premiéru Netanjahuovi, který čelí obviněním z korupce, vyrostla silná konkurence. Průzkumy dávaly přibližně stejnou šanci jeho hlavnímu konkurentovi, generálu Bennymu Gancovi z nového uskupení Modrobílá aliance. Předvolební kampaň byla mimořádně agresivní. Kdo bude nakonec skládat vládu? A co všechno je v sázce? Odpovídá blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček, který je přímo v Izraeli.

Netanjahu zvítězil díky své výjimečné politické obratnosti, zkušenostem a umění zdůraznit úspěchy v pravou chvíli. Jeho nejchytřejším tahem bylo zosnování volebního spojenectví dosavadního koaličního partnera Židovský domov (Ha-Bajit ha-jehudi) a uskupení Židovská síla (Ocma jehudit), které by se samostatně do Knesetu nedostaly. Výsledná Unie pravicových stran získala právě těch pět křesel, bez nichž by Netanjahu parlamentní většinu neměl.

Pokud se mu podaří sestavit vládu z kýžených partnerů, zasedne v ní ultraortodoxní Šas, jehož vůdce Arje Deri si před dvaceti lety odseděl 22 měsíců za úplatky a podvody a hrozí mu další trestní stíhání. A ultrapravicová Židovská síla se hlásí k odkazu ultranacionalistického a rasistického zakladatele dnes zakázané strany Kach Meira Kahaneho, který nenáviděl Araby a podporoval násilí.

Potenciální koaliční partneři vědí, že je Netanjahu potřebuje, a budou si klást podmínky. Předseda strany Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) a bývalý ministr obrany Avigdor Liberman už prohlásil, že „své hodnoty za vládní křesla neprodá“, a vůdce Unie pravicových stran Becalel Smotrič naznačil, že uskupení z vlády odejde, jestli dojde k rozhovorům o míru s Palestinci a vzniku jejich samostatného státu.

Politika izraelské vlády nepřinesla mír ani řešení konfliktu. Volby to musí změnit, píše aktivista

Předvolební kampaň v Izraeli

Palestinci velmi pozorně sledují vývoj politické scény v Izraeli, protože jejich osudy jsou s ním nerozlučně provázané. V komentáři pro deník Jerusalem Post to připomíná zakladatel Mezinárodního hnutí proti násilí a profesor univerzity v Haifě Mubarak Avád.

To by byl pro Netanjahua oříšek. Donald Trump chce brzy zveřejnit dlouho připravovaný návrh řešení izraelsko-palestinského konfliktu, v němž bude údajně požadovat „bolestné ústupky“ obou stran. Před volbami šel Netanjahuovi na ruku a hodně mu ke znovuzvolení pomohl – uznal Golanské výšiny za izraelské území a Jeruzalém za hlavní město Izraele, přemístil tam americké velvyslanectví a odstoupil od jaderné dohody s Íránem.

Za tolik vstřícnosti bude očekávat Netanjahuův souhlas s mírovým plánem. Jestli ho premiér odmítne, ztratí nejdůležitějšího spojence, a pokud souhlasit bude, přijde o koaliční partnery i řadu voličů.

Vůdci Modrobílé přiznali porážku a Jair Lapid v narážce na Netanjahuovy problémy se zákonem prohlásil, že „právě začíná kampaň před volbami 2020“. Je přesvědčen, že se premiér v předběžném slyšení před definitivním potvrzením obžaloby neočistí, generální prokurátor ji vznese a Netanjahu skončí před soudem a ve vězení.

Jan Fingerland: Izrael čeká na Mesiáše. Už klepe na dveře

Benny Gantz má za sebou skoro čtyřicetiletou kariéru uznávaného vojáka

Až dosud se premiér Netanjahu bál o svou pozici hlavně kvůli korupčním aférám. Teď se zdá, že ještě před tím ho porazí politický soupeř.

Premiér má ale plán. Když svým potenciálním pravicovým, ultrapravicovým a ultraortodoxním náboženským partnerům před volbami sliboval místa v budoucím kabinetu a anexi části Západního břehu, podmínil to údajně požadavkem, aby jejich poslanci podpořili zákon, který premiérovi zaručí imunitu před trestním stíháním.

Chce ji retroaktivně, aby nemohl být obžalován. To však nejméně dvě strany odmítají a jedna z nich, Kulanu, hodlá dokonce z vlády vystoupit, kdyby byla obžaloba proti premiérovi oficiálně vznesena. Sestavení koalice tak nebude jednoduché.

Pokud nová Netanjahuova vláda vznikne, lze od ní očekávat ještě tvrdší kurs než doposud. Jednat o míru s Palestinci nebude, možná opravdu anektuje část Západního břehu a bude horečně rozšiřovat tamější židovské osady, z čehož není nadšený ani Donald Trump. Posune se ještě víc doprava. Tento trend je v izraelské politice patrný už řadu let; levice v podstatě neexistuje a centristické strany do značné míry kopírují názory pravice.

Gita Zbavitelová

Nejprve však musí prezident Reuven Rivlin sestavením kabinetu Netanjahua pověřit. Konzultace s jednotlivými stranami zahájí příští týden, a aby bylo všechno transparentní, bude jejich doporučení premiéra přenášet poprvé živě televize.

Spustit audio