Gita Zbavitelová: Volby v Izraeli – dva vítězové, ale Netanjahu víc?

10. duben 2019

Ačkoli se izraelské předvolební i výstupní průzkumy často mýlí, tentokrát úterní předčasné parlamentní volby skončily přesně podle prognóz.

Podle zatím neoficiálních výsledků získaly pravicová strana Likud premiéra Netanjahua a uskupení s názvem Modrobílá (Kachol Lavan) úplně stejný počet 35 křesel, ale s lehkým procentuálním náskokem Likudu a s tím, že jen Netanjahu dokáže vytvořit vládní koalici.

Gita Zbavitelová: Přežije Netanjahu předčasné volby?

Předvolební kampaň v Izraeli, vlevo billboardy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, vpravo bývalého izraelského generála Benyho Gance

Izraelci vybírají v úterý v předčasných volbách politickou stranu, která jim bude příští čtyři roky vládnout a jejíž předseda bude premiérem.

Netanjahu hned oznámil, že začíná sestavovat vládu, a zahájil jednání s pravicovými stranami, jimž údajně účast v kabinetu slíbil už před hlasováním.

Centristická aliance Modrobílá pojmenovaná podle barev izraelské vlajky, kterou vedou tři někdejší náčelníci hlavního štábu armády Beny Ganc, Moše Jaalon a Gabi Aškenazi a s nimi předseda opoziční strany Existuje budoucnost (Ješ atid) Jair Lapid, nemá šanci dát dohromady parlamentní většinu, protože Netanjahua už podpořily i donedávna nerozhodnuté strany.

Jelikož tyto volby byly v podstatě jen o dvou hlavních soupeřích, Likud a Modrobílá odčerpaly voliče menším stranám, tedy možným koaličním partnerům. Už teď je jasné, že žádná jiná strana neobsadí dvouciferný počet parlamentních křesel.

Těsné vítězství

Izraelci volí, premiér Netanjahu bojuje o politické přežití i zápis do historie

Benjamin Netanjahu

Izraelci rozhodují o složení svého jednokomorového parlamentu Knesetu. Premiéru Netanjahuovi, který čelí obviněním z korupce, vyrostla silná konkurence. Průzkumy dávaly přibližně stejnou šanci jeho hlavnímu konkurentovi, generálu Bennymu Gancovi z nového uskupení Modrobílá aliance. Předvolební kampaň byla mimořádně agresivní. Kdo bude nakonec skládat vládu? A co všechno je v sázce? Odpovídá blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček, který je přímo v Izraeli.

Nečekanou a rekordní prohru utržila sociálně-demokratická Strana práce (Avoda), kdysi mocná politická síla, z jejíchž předchůdců a jí samotné pocházel první premiér země David Ben-Gurion, Golda Meirová nebo Jicchak Rabin. Získala jen šest křesel a do Knesetu se dostala jen taktak.

V parlamentu překvapivě vůbec neusedne nedávno založená Nová pravice (Ha-Jamin ha-chadaš) Naftaliho Beneta, politického veterána a dosavadního ministra školství v Netanjahuově vládě, ani uskupení Identita (Zehut) Mošeho Fejglina, která prosazovala legalizaci konopí.

Naopak strana Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) bývalého ministra obrany Avigdora Libermana, která se podle průzkumů do parlamentu dostat neměla, získala pět mandátů, a přestože Liberman z poslední Netanjahuovy vlády odešel na protest proti premiérově vlažnému přístupu k terorismu v Pásmu Gazy, teď ho do téže role podpořil.

Gita Zbavitelová: Izraelský premiér Netanjahu má být obžalován z korupce

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit nedávno zveřejnil své dlouho očekávané rozhodnutí, které ovlivní budoucnost celého Izraele.

Třetí skončily dvě ultraortodoxní náboženské strany se shodným počtem osmi křesel, Jednotný judaismus Tóry (Jachadut ha-tora ha-meuchedet) a Šas. Do parlamentu se s pěti křesly dostal i nový volební blok dosavadního člena vládní koalice Židovský domov (Ha-Bajit ha-jehudi) a ultrapravicové protiarabské strany Židovská síla (Ocma jehudit) s názvem Unie pravicových stran, kterou Netanjahu předvídavě inicioval a pomohl dát dohromady jako potenciálního spojence.

Unie mu také hned připomněla, že jí slíbil vládní křesla, což Likud bez mrknutí oka popřel. Spolu s Libermanovými pěti křesly a dalšími čtyřmi dosavadními koaličními stranami Kulanu má Netanjahu 65 mandátů ve 120členném parlamentu, zatímco Ganc nanejvýš 45.

Arabové vybírali ze dvou arabských stran a obě v Knesetu zasednou. Ani Likud, ani Modrobílá je však do koalice nezvažují; žádná arabská strana nikdy součástí izraelské vlády nebyla. A Likud se postaral o jediný volební incident – ukázalo se, že řada jeho členů v arabských volebních okrscích tajně filmovala, což pak zdůvodnila tvrzením, že jsou problematické a mohly by falšovat výsledky.

Jan Fingerland: Izrael čeká na Mesiáše. Už klepe na dveře

Benny Gantz má za sebou skoro čtyřicetiletou kariéru uznávaného vojáka

Až dosud se premiér Netanjahu bál o svou pozici hlavně kvůli korupčním aférám. Teď se zdá, že ještě před tím ho porazí politický soupeř.

Voleb se zúčastnilo necelých 68 procent Izraelců, o čtyři procenta méně než v roce 2015.

V Izraeli pověřuje sestavením vlády prezident a bude výlučně na Reuvenu Rivlinovi, koho vybere. Je ale pravděpodobné, že to bude ten, kdo dokáže dát dohromady vládní koalici, tedy Netanjahu; Izrael ostatně nikdy neměl vládu jediné strany.

Ideální by samozřejmě byl společný kabinet Likudu s Modrobílou s velkou parlamentní většinou, ale její vůdce Beny Ganc před volbami prohlásil, že s Netanjahuem do vlády nepůjde. Naopak Netanjahu je pragmatik, a pokud by neměl jinou volbu a spojení s nenáviděným soupeřem by mu zajistilo páté premiérství a možnost stát se nejdéle sloužícím předsedou vlády v dějinách Izraele, jistě by neváhal. Zdá se však, že to nebude třeba, a Netanjahu má pátý premiérský mandát zajištěn.

Gita Zbavitelová

Volby byly jakýmsi referendem o jeho vládnutí. V tomto ohledu však pro něj nedopadly dobře; tak těsné vítězství nad pouze tři měsíce starou stranou není žádný důvod k jásotu. Nešlo o snadnou či drtivou výhru, jak očekával.

A Beny Ganc se zatím nevzdává. Porážku zatím nepřiznal a prohlásil, že možná provede nějaký „politický manévr“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.