Gita Zbavitelová: Přežije Netanjahu předčasné volby?

9. duben 2019

Izraelci vybírají v úterý v předčasných volbách politickou stranu, která jim bude příští čtyři roky vládnout a jejíž předseda bude premiérem.

Předvolební kampaň byla obzvlášť drsná a agresivní, protože pravicový Likud premiéra Netanjahua má poprvé soupeře, který ho může porazit.

Aliance dvou nových centristických stran a jednoho opozičního uskupení, která si říká Modrobílá a v jejímž čele stojí tři bývalí náčelníci hlavního štábu armády, vznikla teprve letos a hned získala tolik stoupenců, že Netanjahu dostal strach, že by ho mohla připravit o pátý premiérský mandát.

A protože generální prokurátor nedávno oznámil úmysl obžalovat Netanjahua z korupce, podvodu a zneužití důvěry, bojoval premiér o vítězství jako lev.

Netanjahu tvrdil voličům, že jeho hlavní soupeř a vůdce Modrobílého uskupení Beny Ganc je nekompetentní, nerozumí ekonomice a nezajistí Izraelcům bezpečnost. Předem si také zajistil dostatek budoucích koaličních partnerů, včetně protiarabských a rasistických, a dokonce i pomoc amerického a ruského prezidenta.

Netanjahu touží vstoupit do dějin

Netanjahu naznačuje, že jen jeho zásluhou uznaly Spojené státy Jeruzalém za hlavní město Izraele a přestěhovaly tam velvyslanectví, potvrdily izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami a odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem.

Vladimir Putin zase „zařídil“, že ruští vojáci v Sýrii našli a vrátili Izraeli ostatky izraelského vojáka zabitého před 37 lety v Libanonu. To vše Netanjahuovi u voličů značně pomohlo.

Mnoho Izraelců však pohlíží nevraživě na jeho přístup k terorismu v Pásmu Gazy. Netanjahu se před volbami úzkostlivě vyhýbal většímu konfliktu s hnutím Hamás, a ten se tak přestal bát izraelských odvet, které byly jen symbolické. Dál provokuje, ale izraelská vláda mu umožňuje výplaty peněz z Kataru a dává pozor, aby její odvety nepřekročily únosnou mez.

Bezpečnost země byla hlavním předvolebním tématem. Izraelce zajímá i ekonomika, nezaměstnanost, školství nebo korupce. V těchto volbách však poprvé vůbec nefiguroval mír s Palestinci. Samospráva Mahmúda Abbáse o něm odmítá jednat a bojkotuje Američany, které po uznání Jeruzaléma za izraelskou metropoli označila za neobjektivní.

Chuť k rozhovorům nemá ani Netanjahu, a těsně před volbami dokonce poprvé prohlásil, že vznik palestinského státu by ohrozil existenci Izraele a pokud bude opět zvolen, anektuje část Západního břehu.

Netanjahu touží vstoupit do dějin jako nejdéle sloužící premiér v dějinách Izraele a překonat prvního předsedu vlády a zakladatele státu Davida Ben-Guriona. A protože ho ani plánovaná obžaloba nenutí k demisi a Netanjahu bude mít ještě možnost ji odvrátit v předběžném slyšení, může se stát premiérem znovu. Jestli vyhraje a vydrží v křesle do 17. července, sen se mu splní.

Gita Zbavitelová

Izraelské průzkumy předpovídaly vítězství střídavě oběma hlavním soupeřům. Ty poslední dávají Likudu i Modrobílé úplně stejné šance, ale s tím, že Modrobílá může mít na rozdíl od Netanjahuovy strany problém sestavit vládu. Předvolební ankety však v Izraeli nejsou příliš spolehlivé, a výsledek voleb si tak nikdo netroufá odhadnout.

Spustit audio

Související