Gita Zbavitelová: Amnesty International obviňuje z apartheidu Izrael, kde je ve vládě arabská strana

6. únor 2022

Lidskoprávní organizace Amnesty International vydala agresivně kritickou zprávu o údajné situaci v Izraeli. Není sama ani to není její první kritika židovského státu, ale tato zpráva je ze všech nejpozoruhodnější – označuje Izrael za stát „apartheidu a krutý režim nadvlády, který se dopouští zločinů proti lidskosti“.

Izrael podle Amnesty utiskuje Palestince, vyřazuje je ze společnosti a vyvlastňuje jim majetek. Násilně je odsunuje, mučí a vraždí a brání palestinským uprchlíkům v návratu do vlasti. O demografickou hegemonii prý usiluje už od roku 1948, takže vznikl jako koloniální stát apartheidu.

Čtěte také

Amnesty tím naznačuje, že už samotný vznik Izraele byl nezákonný a takový stát by neměl existovat. Izrael údajně apartheid uplatňuje nejen na Palestince, ale i na Araby žijící na jeho území. Diskriminační je podle Amnesty i Zákon o návratu z roku 1950, který všem Židům umožňuje se do Izraele přistěhovat a získat občanství. Součástí politiky apartheidu jsou i dohody z norského Osla, které za řešení izraelsko-palestinského konfliktu považují vznik dvou samostatných států vedle sebe. Amnesty kritizuje i nejnovější smlouvy o normalizaci vztahů Izraele se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Súdánem a Marokem.

Amnesty International vyzývá OSN, aby na Izrael uvalil zbrojní embargo a sankce na jeho politiky. Její generální tajemnice Agnès Callamard dokonce prohlásila, že zpráva je „začátkem kampaně s cílem přijetí rázných opatření, která ukončí bezuzdnou vládu Izraele... a utlačování Palestinců“.

Apartheid, segregace, brutální represe

Izrael má uznat právo návratu všech Palestinců a všech jejich potomků a odškodnit je, ale nenavrhuje, kdo odškodní na 850 tisíc Židů vyhnaných bez majetku z arabských zemí. Izrael má také „zneplatnit všechny diskriminační zákony proti Palestincům“, které údajně má, a odškodnit všechny poškozené.

Čtěte také

Samozřejmě má rovněž zrušit blokádu Pásma Gazy, kterou zpráva považuje za součást Izraele, přestože ten ji před skoro sedmnácti lety jednostranně vyklidil a předal palestinské samosprávě.

Zpráva Amnesty International je nevyvážená, neúplná, ideologicky motivovaná a plná nepřesností a lží. Její autoři se neobtěžovali posoudit fakta nezaujatě a dát je do kontextu. O vyváženost se ani nepokoušejí a nikdy nepožádali izraelskou vládu o spolupráci či vyjádření. Překrucují mezinárodní právo, izraelskou politiku i jednotlivé události, jak se jim to hodí, a vynechávají vše, co se nehodí.

Nezmiňují se o palestinském terorismu, ignorují tisíce jeho obětí, útoky Palestinců na civilisty a vojáky, ostřelování izraelských měst z Pásma Gazy, vyplácení štědrých měsíčních rent vrahům Izraelců palestinskou samosprávou i její podněcování proti Izraeli ve školách nebo oslavování teroristů.

Čtěte také

Zpráva ani nerozlišuje, že Palestincům na Západním břehu vládne palestinská samospráva, Gazanům teroristický Hamás a izraelští Arabové jsou občany Státu Izrael. Papouškuje dlouholetou verzi palestinských skupin, včetně teroristických, které popírají právo Státu Izrael na existenci a netají se cílem ho zničit a zřídit na celém jeho území stát muslimů.

Zpráva používá výrazy jako „apartheid“, „segregace“, „brutální represe“ a „nadvláda“ pro zemi, ve které mají izraelští Arabové stejná práva jako Židé, kde je arabština oficiálním jazykem vedle hebrejštiny, kde Arabové pracují v nejvyšších orgánech země, včetně Nejvyššího soudu, který posuzuje každou stížnost izraelského Araba stejně jako Žida, kde na izraelských univerzitách studují arabští studenti, Arabové mají svá nezávislá a necenzurovaná média, v parlamentu zasedají arabské strany, a jedna je dokonce členem současné izraelské vlády. Izraelští Arabové také slouží v izraelské armádě, třebaže na rozdíl od Židů nemají vojnu povinnou. Se životem v Izraeli je podle průzkumů spokojeno 81 procent Arabů.

Čtěte také

Předpojatá zpráva Amnesty International upírá Židům právo na vlastní stát, který v roce 1947 schválila OSN stejně jako arabský, ale arabské země ho odmítly a na nový Izrael zaútočily.

Podle izraelského ministra zahraničí Jaira Lapida zpráva „jen šíří lži teroristických skupin“ a je s podivem, proč Amnesty nekritizuje třeba Sýrii, jejíž vláda pozabíjela na půl milionu svých občanů. Izrael zprávu ostře odsoudil, stejně jako Spojené státy nebo Německo i prezident Miloš Zeman. Obvinění Izraele z apartheidu na dotaz Českého rozhlasu Plus odmítlo i české ministerstvo zahraničí s tím, že se „nemůže ztotožnit se selektivními a jednostrannými argumenty, které nemají žádný potenciál, aby přispěly k izraelsko-palestinskému soužití“.

Gita Zbavitelová

Cílem Amnesty International je dosáhnout zrušení jediného demokratického státu na Blízkém východě jen proto, že v něm žije židovská většina, která podle Amnesty nemá žádné právo na sebeurčení. Není divu, že zprávu uvítal teroristický Hamás i palestinská samospráva, která hned vyzvala Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby Izrael z apartheidu obžaloval, jak o to palestinští představitelé už několik let usilují, místo aby s Izraelci jednali o vzniku samostatné Palestiny. Zpráva rovněž posiluje antisemitismus, který v poslední době ve světě povážlivě sílí. Izrael má jistě řadu problémů, které je třeba vyřešit, ale apartheid to rozhodně není.  

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio