Izrael i Palestina míří k nekontrolovatelné bezpečnostní a humanitární krizi, cituje The Guardian slova generálního tajemníka OSN Guterrese

17. květen 2021

Rada bezpečnosti OSN se v neděli sešla na zvláštním zasedání, připomíná britský deník The Guardian. Ministři a velvyslanci členských zemí požadovali po obou státech dodržování mezinárodního práva a uzavření příměří. Spojené státy daly na schůzce jasně najevo, že pokud budou obě strany konfliktu chtít, pomůžou s jednáním o klidu zbraní.

List poukazuje na prohlášení generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, podle kterého Izrael i Palestina míří „k nekontrolovatelné bezpečnostní a humanitární krizi“. Podle koordinátora OSN pro mírový proces na Blízkém východě Tora Wenneslanda Izrael od minulého pondělí zcela nebo částečně zničil už více než 60 budov v Pásmu Gazy.

Čtěte také

Do řešení konfliktu se už dřív zapojil americký prezident Joe Biden. V sobotu si telefonoval s čelními představiteli Izraele i Palestiny.

Při rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem si prý postěžoval, že oběťmi útoků jsou velmi často nevinní civilisté, poznamenává list. Jen v neděli jich přišlo o život nejméně 42. To je vůbec nejvíce od vypuknutí nepokojů, upozorňuje The Guardian.

Nejhorší konflikt mezi Izraelem a Palestinou od roku 2014 trvá už více než týden, zemřelo bezmála 190 Palestinců, a obětí přibývá také na izraelské straně. Boje začaly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě.

Zpravodajský portál The Times of Israel o víkendu naznačoval, že by v blízké době mohlo mezi oběma stranami dojít k uzavření příměří. Teď to ale spíše vypadá, že je konec konfliktu v nedohlednu, uzavírá The Guardian.

Tchaj-wan a covid

Tchaj-wan zavádí dosud nejpřísnější protikoronavirová opatření. Nejméně do 28. května se po celé zemi zavřou například kina a omezí se shromažďování lidí, píše web britské veřejnoprávní stanice BBC.

Čtěte také

Od středy také přejdou veškeré vysoké školy na distanční výuku a vláda vyzvala obyvatele, aby co nejvíc pracovali z domova.

Ostrov s přes 23 miliony obyvatel se zatím s koronavirem pral velmi dobře. Od vypuknutí pandemie se v zemi nakazilo necelých 1700 lidí a pouze 12  na covid-19 zemřelo, připomíná BBC.

Kurz asi půjde před soud

Rakouský kancléř Sebastian Kurz počítá s tím, že ho čeká obžaloba z křivé výpovědi. Zároveň je ale prý přesvědčený, že ho soud nakonec sprostí obvinění. Vyšetřování rakouského kancléře se podrobněji věnuje web německého deníku Die Welt.

Čtěte také

Křivě vypovídat měl Kurz údajně před vyšetřovací komisí, která zkoumá kauzu Ibizagate, kterou před dvěma lety vyvolalo zveřejnění nahrávky, na které bývalý předseda vládní Svobodné strany Rakouska Heinz Strache otevřeně mluví o svém korupčním jednání.

Tato aféra nakonec vedla k pádu první vlády Sebastiana Kurze. Rozhodnutí soudu o údajné křivé výpovědi rakouského kancléře v této kauze se nepředpokládá ještě několik měsíců, uzavírá Die Welt.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marek Jakšič , lup
Spustit audio

Související