George W. Bush: Nevýrazný politik i vůdce na těžké časy

7. listopad 2022

Republikánský politik George Bush mladší vstoupil do dějin jako 43. prezident Spojených států. Do funkce byl poprvé zvolen v říjnu 2000, o čtyři roky později funkci obhájil a vydržel v čele USA celá dvě funkční období. Bush byl i po svém zvolení velkou částí Američanů považován za nepříliš inteligentního a nevýrazného politika, kterému do prezidentského křesla pomohly rodinné konexe.

Pak přišlo 11. září 2001 a teroristické útoky, po kterých ho lidé začali respektovat jako vůdce pro těžké časy.

Když ho ale v prezidentském křesle v lednu 2009 střídal jeho nástupce Barack Obama, byla jeho popularita opět velmi nízká.

Čtěte také

Před vstupem do politiky podnikal v ropném průmyslu a spoluvlastnil profesionální baseballové mužstvo. Poprvé byl zvolen prezidentem za Republikánskou stranu v roce 2000, i když poněkud kontroverzním způsobem.

Na počet hlasů George W. Bush prohrál, na rozdíl od demokrata Ala Gora ale získal těsnou většinu volitelů po vítězství na Floridě. Bushovo vítězství ale potvrdil až soud, který zastavil přepočítávání hlasů.

George Bushe připomínáme v pořadu z roku 2011. Slovem provázejí historik Jan Adamec a publicista Jan Sedmidubský. Na webu jen do 7. prosince 2022.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související