Francouzská iniciativa

21. leden 2003

Týden před tím, než OSN obdrží zprávu zbrojních inspektorů, se včera z francouzské iniciativy uskutečnila v New Yorku schůzka ministrů zahraničí členských států Rady bezpečnosti. Kromě odsouzení terorismu se účastníci věnovali i aktuální situaci v Iráku.

Názory, které včera zazněly, nevypovídají o velké chuti většiny členů Rady bezpečnosti dát Bushovi mandát k válce. Zatímco Američané a Britové bagatelizují poslední ústupky Iráčanů vůči požadavkům zbrojních inspektorů, Němci a Francouzi nikoli. Podle Joschky Fischera odvádějí inspektoři skvělou práci, je třeba jim poskytnout nezbytný čas. Irák spolupracuje, směřujeme dobrým směrem. Podle Joschky Fischera by vojenská intervence v Iráku měla negativní dopad na globální boj proti terorismu. Francouzský ministr zahraničí včera řekl, že nic neospravedlňuje přerušit inspekce a vstoupit do času války a nejistot. Podle Francouzů Irák není schopen vyvinout zbraně hromadného ničení, i kdyby chtěl, a dnes je zapotřebí umět riskovat mír, budovat mír, což často vyžaduje více než válčit.

Co Francouzi myslí tím "vyžadovat více" plyne z jejich návrhu zřídit v rámci OSN fond spolupráce a pomoci, který by vyrovnával nerovnoměrný ekonomický rozvoj ve světě. Ten totiž podle Francouzů vede k nespravedlnostem, ze kterých se živí terorismus. Zprávu o tom, že by na francouzský návrh reagoval Colin Powell, agentury nepřinesly. Ani prezident Bush se ve svých projevech nezamýšlí nad problémem nerovnoměrného rozvoje a místo hledání způsobu, jak vzít teroristům vítr z plachet, se mocně nadechuje. Zdá se, že upřednostní sjednávání spravedlnosti před odstraňováním nespravedlivostí. Logiku to má. Oč více se lije oleje do ohně, o to větší požár se nabízí k hašení.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.