Francouzi už mohou navštívit své seniory. Za přísných podmínek, píše Le Monde

20. duben 2020

Počty nemocných s diagnózou covid-19 ve Francii klesají a francouzská vláda chce seniorům znovu umožnit kontakt s nejbližšími příbuznými.

Čtěte také

Návštěvy ve francouzských domovech pro seniory budou přísně limitované. Předně o setkání s příbuznými bude muset požádat sám senior a budou za ním moct přijít nanejvýš dva lidi. Každou žádost posoudí ředitel domova, který taky určí přesné bezpečnostní podmínky.

Novinku představili večer francouzský premiér Édouard Philippe a ministr zdravotnictví Olivier Véran. Zdůraznili, že opatření se ve francouzské společnosti rozvolňují, návrat ke způsobu životu před koronavirovou krizí není možný. Zatím nemáme vakcínu a vědecky vyzkoušený lék, takže se s virem musíme naučit žít, cituje Le Monde francouzského premiéra Philippa.

Ficovi rostou preference

Vláda Igora Matoviče Slovensko řídí už měsíc a opozičnímu SMERu zase rostou preference. Pomáhá tomu současná koronavirová krize, informuje server Aktuality.sk. Šéfredaktor Peter Bárdy ve svém komentáři píše, že Slováci příliš rychle zapomínají, že jim SMER ještě před měsícem vládl. Strach z viru tak zakrývá roky rabování státního rozpočtu nebo eurofondů za vlád SMERu.

Peter Pellegrini se totiž v posledních dnech před nástupem Matovičovy vlády stylizoval do role bojovníka s koronavirem. A úplně tak zakryl, že jeho vláda přípravu na epidemii hrubě podcenila, tvrdí Aktuality.sk. Některým lidem taky Pellegriniho klidný styl sedí víc než živelná komunikace Igora Matoviče. V nové čtyřkoalici se navíc objevují první spory, a to na výsledném dojmu v době epidemie rozhodně nepřidá.

Únik ropy z plošiny

Dnes je to 10 let od exploze a masivního úniku ropy z plošiny Deep Water Horizon v Mexickém zálivu.

Čtěte také

Společnost British Petroleum tehdy podcenila betonovací práce v ropném vrtu. Při výbuchu zemřelo 11 lidí a ropa do moře unikala další tři měsíce. Výročí se věnuje list The New York Times a nachází i dobré zprávy. Už po dvou letech z hladiny zmizela ropná skvrna a pláže na březích Louisiany jsou většinou vyčištěné. Některé věci ale není možné obnovit. Na moře se sice vrátili rybáři, ale ve svých sítích už nenajdou skoro žádné krevety ani kraby.

Největší únik ropy v dějinách podle deníku poukázal taky na selhání americké vlády, která na bezpečnost nedohlédla. Prezident Barack Obama se to po havárii pokusil změnit, když posílil ekologický dohled na těžební úřad. Jeho nástupce Donald Trump ale do čela komise pro životní prostředí jmenoval zástupce těžařského byznysu. Podle listu New York Times to ochranářskou funkci úřadu úplně ochromilo.

O čem se vám dneska zdálo?

Otázku pokládá čtenářkám a čtenářům britský The Daily Telegraph. Autorka eseje si všimla, že si v časech karantény dokáže ráno vybavit daleko víc snů, než byla schopná v minulosti.

Čtěte také

Často navíc dovedla převyprávět celou pointu nočního příběhu. Její sny byly totiž přes veškerou absurditu realisticky laděné. Podobnou zkušenost měla v posledních dnech taky celá řada autorčiných přátel, a tak se zeptala na vysvětlení neurologů.

Pokud si taky v posledních dnech pamatujete své sny zřetelněji, důvodů může být několik. Jednak je důležité, že se nám sny se strukturou vyprávění zdají v aktivní REM fázi spánku. Britští vědci tuší, že se lidem v karanténě nebo pracujícím z domova aktivní REM fáze spánku prodloužila. Jednoduše proto, že si často můžou dovolit spát déle, když nemusejí vozit děti do školy nebo dojíždět do zaměstnání. Na takovou situaci nejsme zvyklí, protože je naše společnost chronicky nevyspalá, píše Telegraph.

Druhá hypotéza předpokládá, že se v době nouzového stavu častěji budíme. Byl by to důsledek psychického neklidu v době, která není stabilní. A díky vícenásobnému probouzení si taky sny lépe zapamatujeme. Na rozdíl od běžné ranní rutiny máme navíc čas si sny v hlavě znovu přehrávat. Tolik britský The Daily Telegraph.

Víc si poslechněte v audizáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.