Francie zavádí povinné očkování zdravotníků, píše Le Monde

13. červenec 2021

Povinně očkovaný zdravotnický personál a kontrola covid pasů – tak na rostoucí počty nakažených reaguje francouzský prezident Emmanuel Macron, píše deník Le Monde. Očkování bylo ve Francii zatím dobrovolné. S nově oznámenými restrikcemi ho ale budou muset podstoupit všichni zdravotníci. Ti, kteří se nenaočkují do 15. září, nebudou moci dál pracovat ve zdravotnictví. Novinku oznámil ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Prezident Macron informoval o fungování covid pasů v zemi. Dokumentaci budou žádat provozovatelé restaurací nebo nákupních center a organizátoři akcí nad 50 účastníků. Lidé také budou muset prokázat bezinfekčnost při cestách letadlem, vlakem nebo dálkovým autobusem.

Čtěte také

Na prezidentovo prohlášení ale okamžitě reagovala opozice. Podle předsedkyně Národního sdružení a pravděpodobné budoucí kandidátky na prezidentku Marine Le Penové jsou omezení „vážným zásahem do individuálních svobod člověka“ a dělají život „horším a horším“, cituje deník.

Podle expertů, které Le Monde oslovil, nebude dopad oznámených opatření na ekonomiku a cestovní ruch příliš velký. Tratit ale mohou provozovatelé zoologických zahrad a zábavních parků, kteří na jaře tvrdě bojovali, aby covid pas nebyl u jejich návštěvníků povinný.

Klientela těchto zařízení je mladá, a proto také málo naočkovaná. Zavedení zdravotního průkazu může snížit návštěvnost zoologických zahrad a zábavních parků až o 70 procent, uzavírá francouzský deník.

Katalánsko zpřísňuje

Španělské království ještě minulý týden ujišťovalo turisty, že na Pyrenejský poloostrov mohou bezpečně přicestovat. Katalánsko se ale začalo zavírat. Podle deníku El País nechá restaurace a bary otevřené jen půl hodiny po půlnoci a omezuje setkávání víc než deseti osob. Nová opatření reagují na nedostatečnou kontrolu šíření covidu-19.

Čtěte také

Poradce katalánského ministra zdravotnictví Josep Maria Argimon vysvětlil, že nová pravidla mají omezit hromadná setkávání a počty nakažených podle něj budou stoupat ještě týdny.

Deník El País připomíná, že posledních 14 dní roste v Katalánsku počet nakažených nejrychleji ze všech španělských regionů. V nemocnicích je už přes tisícovka nemocných, pětina z nich potřebuje intenzivní péči.

Jde podle Argimona už o pátou vlnu, která si vybírá hlavně mladé lidi. Deník El País připomíná, že aby byla situace pod kontrolou, neměla by míra pozitivních testů podle Světové zdravotnické organizace překročit 5 procent, přičemž teď je tam pozitivita až 18procentní.

Rozhodnutí katalánské vlády navazuje na omezení oznámená minulý týden, kdy administrativa uzavřela noční aktivity v uzavřených prostorách až do pátku 23. července. Zpřísnění opatření žádalo katalánské ministerstvo zdravotnictví, které se chrání před možným kolapsem akutní péče, informuje deník.

Británie šlape na plyn bez pásu

Volnější přístup k sílící pandemii zvolili ve Velké Británii, kde premiér Boris Johnson chystá za necelý týden zrušení většiny zbývajících opatření proti šíření koronaviru. A to i přes varování vládních vědeckých poradců, podle kterých může mít tato vlna nákazy na svědomí víc než 200 úmrtí a tisíce hospitalizací denně.

Čtěte také

Podle listu The Guardian ale Johnson vyzývá k ohleduplnosti a zodpovědnosti. Doporučuje nosit roušky a respirátory tam, kde je mnoho lidí. Už to ale nebude povinné, a tudíž ani právně vymahatelné.

Někteří Britové se bojí takzvaného „velkého třesku”, upozorňuje britský list. Stínový ministr zdravotnictví Jonathan Ashworth přirovnal plánované rozvolnění ke šlápnutí na plyn s odepnutým bezpečnostním pásem.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.