Lída Rakušanová: Evropský covid pas. Mnoho povyku pro nic?

2. červenec 2021

Když pan prezident v televizi Prima řekl, že se podle něj mladí lidé jistě nechají očkovat, protože jinak nedostanou covid pas a nebudou moci volně cestovat po Evropské unii, mýlil se. A zrovna tak se mýlí i stovky, ne-li tisíce lidí, kteří se teď na sociálních sítích rozčilují, jak je ten Brusel už zase reglementuje a omezuje jejich základní právo svobodně se rozhodnout, zda se nechají očkovat.

Ve skutečnosti není pravda ani jedno, ani druhé. Podle rozhodnutí Bruselu má dostat evropský covid pas samozřejmě každý, kdo o něj požádá. A pokud se nenechal očkovat a ani nemá potvrzení o tom, že covid prodělal, uloží si do QR kódu covid pasu, ať už v digitálním, nebo papírovém provedení, aktuální negativní test.

Čtěte také

Potud teorie, na které se členské státy dohodly s cílem sjednotit pravidla a usnadnit teď v létě turistům cestování po Evropě. Problém je, že ani v tak akurátním Německu zatím není z technických důvodů možné ukládat do mobilů kromě dokladu o očkování i potvrzení o negativním testu. Prý se na tom pracuje.

V prohlášení ke covid pasu vyzývá Brusel jednotlivé státy, aby „upustily vůči majitelům covid pasu od uvalování dalších cestovních omezení, pokud to není nutné a přiměřené k ochraně veřejného zdraví“.

Když členské státy mají poslední slovo

Dodejme, že jak patrno na příkladu Portugalska, může to být nutné dřív, než dovolená skončí. Kvůli mutacím, které se tam šíří, se například v Německu ocitlo na seznamu zemí s variantami covidu i Portugalsko, takže nově není po návratu do Německa covid pas nic platný ani těm turistům, kteří v něm mají potvrzení o dokončeném očkování. Do karantény musejí na 14 dnů bez výjimky všichni.

Čtěte také

A zrovna tak se musejí i nadále prokazovat negativním testem bez výjimky všichni turisté, kteří přijíždějí na Maltu nebo do Irska. Kromě toho mají jednotlivé členské země dál pravomoc rozhodovat o tom, komu udělí statut „očkovaného“. Podobně jako v Česku se i v Rakousku pokládá například za „očkovaného“ i ten, kdo má za sebou jen první dávku, pokud od ní uplynulo aspoň 22 dnů. Česko ovšem od 9. července pravidlo zase zpřísní

Faktem nicméně je, že covid pas není a nikdy nebude podmínkou volného pohybu přes hranice EU, protože jde o základní právo všech unijních občanů. Nikdo tedy ani v budoucnu nemusí mít covid pas povinně. Bude ale v každém případě muset dodržovat pravidla, která si jednotlivé země stanoví. Což ovšem konec konců musí i majitelé covid pasů.

Lída Rakušanová

Nabízí se tudíž otázka, k čemu jim vlastně jsou. Současný chaos a kolony na hranicích s Chorvatskem budí dojem, že volný pohyb spíš omezují než naopak. Ve skutečnosti je to ovšem jen další ukázka, do jaké podoby mohou zmutovat i dobré úmysly Bruselu, pokud jsou to nakonec stejně členské státy, kdo má poslední slovo.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio