ZEIT ONLINE: Johnson se teď rozhoduje neskutečně chaoticky, tvrdí jeho bývalý šéfporadce Cummings

27. květen 2021

Německý ZEIT ONLINE píše o bývalém poradci britského premiéra Borise Johnsona Dominicovi Cummingsovi, který víc než sedm hodin vypovídal před dvěma komisemi o krizovém managementu britského kabinetu. Cummings na svém bývalém nadřízeném „nenechal nit suchou“.

Britská vláda se podle bývalého poradce v posledních měsících rozhoduje zcela chaoticky a premiér Johnson mění rozhodnutí několikrát denně. Podle toho, jaké si přečte komentáře v listu Daily Telegraph. Tak se ale politika dělat nedá, povzdechl si během slyšení Cummings.

Bývalý poradce britského premiéra Dominic Cummings

Podle portálu se tak ukázalo, jak nebezpečné je udělat z šéfporadce nejdůležitějšího člověka vlády. Případný vyhazov ve zlém totiž znamená, že odkryje karty. A Dominic Cummings se podle listu zřejmě chce v prvé řadě pomstít za to, že v listopadu prohrál mocenský souboj s premiérovou snoubenkou – Carrie Symondsovou.

Bývalý šéfporadce teď nemá co ztratit, a tak rozehrál novou hru. Cummings totiž takové partie rozehrává s chutí a podle německého portálu se proslýchá, že by se mohl vrátit do politiky spolu s novým premiérem. Zvlášť pokud by se jím prý stal současný ministr financí Rishi Sunak.

Francie v předvolebním boji

Francouzskou politiku aktuálně ovlivňují červnové regionální volby. Pro tamní strany a hnutí se jedná o zatěžkávací zkoušku před prezidentskými a volbami do Národního shromáždění, které proběhnou příští rok. Kampaň si ale přesto nese některá výrazná lokální témata, upozorňuje například Le Monde.

Čtěte také

Podle listu Národní sdružení Marine Le Penové třeba brojí proti větrným elektrárnám. Marine Le Penová sází na odpor lidí z venkova, kterým se nezamlouvají aktuální plány na ekologicky šetrnou energetiku. Politici Národního sdružení tvrdí, že kvůli udržitelným zdrojům elektřina zdraží, a že větrné elektrárny budou dotované z jaderných elektráren.

Hnutí Le Penové tak chodí za rybáři, kteří se bojí, že betonování větrného parku v moři poškodí životní prostředí pro ryby. Fotí se s lidmi, kteří nechtějí mít obří věže za humny. Z větrných elektráren se tak podle deníku Le Monde stal zástupný symbol končící vlády umírněné pravice a socialistů v regionech, případně vládního projektu Emmanuela Macrona.

Volby v Íránu a boj o moc

Ještě větší boj o moc se ale rozehrává kolem prezidentských voleb v Íránu, tvrdí rakouský Der Standard. Překvapení přišlo už tři týdny před hlasovacím dnem. Rada dohlížitelů totiž z boje vyřadila několik umírněných a reformních kandidátů.

Čtěte také

Hlavní kontrolní orgán v zemi vedený ajatolláhem Chameneím se tak zřejmě snaží umést cestičku kandidatuře ministra spravedlnosti Ebrahima Raisiho, který představuje konzervativní křídlo íránské politiky. Právě jeho si možná současný hlavní duchovní vůdce země vybral za svého nástupce. Všichni představitelní konkurenti teď stojí mimo hru.

Jak k iránským volbám připomíná francouzský Le Monde, Raisi před pěti lety prohrál souboj v prezidentských volbách s umírněným Hassanem Rouháním. Je to ale právě Raisi, kolem kterého se točí většina kauz porušování lidských práv v Íránu.

Mezi vyloučenými je i ajatolláhův poradce Ali Larijani, který se v posledních letech přiklonil na stranu reformního prezidenta. To vyvolalo velké překvapení i uvnitř konzervativního tábora, píše Le Monde. Hraje se o pozice a o to, kdo bude příštím ajatolláhem.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.