Exosuit - nový lehký podmořský skafandr

15. květen 2014

Trochu jako oblek filmového Železného muže, Iron mana, vypadá nový tuhý potápěčský skafandr kanadské výroby.

Jeho výrobcem je firma Nuytco Research z Vancouveru. Přetlakový oblek z lehké hliníkové slitiny umožní svému nositeli pracovat po mnoho hodin až v hloubce 300 metrů pod mořskou hladinou. V této hloubce je tlak zhruba 30krát větší než při hladině.

Skafandr Exosuit ADS (Atmospheric Diving System) váží na suchu 240 kg, což je v porovnání s jinými tuhými potápěčskými obleky poměrně málo. Jeho cena se pohybuje kolem jednoho milionu a 300 tisíc dolarů. Uvnitř obleku bude i v maximální hloubce panovat přirozený tlak jedné atmosféry, takže potápěč nebude muset procházet nepříjemnou procedurou dekomprese a neohrozí ho ani tzv. hlubokomořská nemoc, při které se někdy vyskytují poruchy vědomí či koordinace. Tuhý potápěčský oblek v tomto směru vlastně pro potápěče znamená srovnatelný komfort jako malá jednomístná ponorka, sestrojená takřka na míru.

Skafandr Exosuit ADS

Na rozdíl od ponorky je však potápěč v obleku mnohem obratnější a výkonnější a má těsnější kontakt s podmořským světem. Kyslíkové zásoby a systém s recyklací kyslíku v uzavřeném okruhu vydrží asi na 50 hodin, součástí umělé atmosféry ve skafandru budou kromě kyslíku ještě dusík a hélium. S řídícím střediskem nad hladinou moře bude Exosuit spojen měděnými dráty a optickými vlákny, které umožní jak přenos kamerového videa směrem “nahoru”, tak i monitoring důležitých funkcí skafandru aktivní směnou v řídícím středisku. Do systému pro výměnu dat bude zapojen i sonar.

Funkce skafandru Exosuit ADS

Pohyb celého skafandru budou zajišťovat 4 proudové motory, z nichž každý má výkon 1,6 koňských sil. Pohyb jednotlivých končetin zase bude umožněn prostřednictvím 18 pohyblivých kloubů. Na konci mechanických rukou skafandru jsou umístěny robotické manipulátory a různé nástroje pro zkoumání a fotografování podmořského okolí. Pro tyto účely budou součástí vybavení skafandru také silné zdroje světla typu LED a několik krabic na vzorky z plexiskla.

První ostrou zkouškou projde skafandr Exosuit již v červenci tohoto roku, kdy bude s jeho pomocí potápěč zkoumat oblast příkrých propadlin „The Canyons“, nacházejících se 160 kilometrů od pobřeží Nové Anglie. Cílem expedice bude studium různých aspektů bioluminiscence a biofluorescence světélkujících mořských živočichů ze středních hloubek, do 300 metrů pod hladinou. Potápěč bude mít k dispozici navíc malou dálkově ovládanou ponorku DeepReef-ROV, která mu bude při výzkumu asistovat a sloužit k dopravě předmětů mezi podmořským pracovištěm a hladinou oceánu. Exosuit může také fungovat jako záchranný prostředek pro únik z porouchané ponorky.

Zdroje: IO9, Scientific American, National Geographic, Nyutco Research, American Museum of Natural History, Exosuit, Gizmodo 1, Gizmodo 2, Sea Technology Magazine, Live Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio