Eva Turnová: Divadlo za časů koronaviru

20. březen 2020

Žijeme ve stabilní zemi. Posledních dvacet pět let jsou v jejím čele samí lidé, kteří v potu tváře schvalují jednu účinnou reformu za druhou.

To se projevuje nejvíc právě nyní, kdy celý svět bojuje s epidemií způsobenou koronavirem.

Čtěte také

Každý podle sebe by měl možná provést změny na duchovní úrovni: Najít pokoru, přijmout sebe i se svým strachem a zjednodušit svůj život. Ale od toho tady máme našeho statečného a všudypřítomného premiéra!

Ten se – a rád – postará o technickou stránku věci. Slibuje, že obyvatelé jeho snahu ocení, až vyváznou z krize a vystoupí z karantény jako evropští vítězové. Příklad si všichni můžeme vzít z Číny, která nápor zvládla, vrátila se k normálu a nyní už u ní nakupuje roušky celá planeta.

Restriktivní řešení v Čechách jsou sice razantní, spoustu lidí rozhodilo zrušení kulturních akcí včetně divadel, ale i na tom premiér pracuje. Řeší se náhradní aktivity v rámci karantény pro všechny herce, úměrně jejich kvalitě. Aktivní bude vždy jen jeden herec pohromadě.

Otázka budoucnosti

Komedianti čtvrté cenové skupiny budou rozdávat letáky. Protože se blíží i uzavření potravinových řetězců, budou letáky životně důležité. Zřizuje se donášková služba firmy pana premiéra nazvaná „Lidlumil“, která bude za jednotnou taxu 300 Kč rozvážet obědy až domů. Jídla budou také jednotná, protože v krizové situaci není naší prioritou vybírat si.

Další letáky budou občany navigovat do sítě Andrejových květinářství Flamengo, protože kus přírody v podobě řezaných kytic člověka vždycky nakopne.

Čtěte také

V dalším letáku bude vysvětleno, proč se nechat spolehlivě otestovat na jednom z odběrných míst laboratoří premiérovy společnosti Vidia Diagnostika za tři tisíce a ne jinde za dvanáct set.

Pozitivně označení pacienti poputují do Čapího hnízda, kde je uvolněno sto lůžek za tisíc korun na noc. Herci druhé a třetí skupiny budou mezitím předvádět, jak ušít „ústenku“ doma, na jaký program v televizi se dívat a o čem se doma bavit. Herci první cenové skupiny se stanou součástí krizového štábu. Dramaturgové budou psát potřebné projevy, které jim premiér, zavalený starostmi o stát, nejdříve načrtne v bodech a pak zkontroluje.

Vymyslí se nové hry do divadla, které, po návratu státu do normálního modu, bude jen jedno, a to Národní. Dalších divadel není třeba. Prázdné divadelní budovy budou pak fungovat jako takové „přípravny“ pro členy hnutí „ANO“.

Čtěte také

V divadle Komedie si politici načrtnou svůj volební program. V Divadle Radka Brzobohatého se budou učit mít správný vztah k penězům a v Divadle na Prádle se naučí s nimi správně zacházet. Ve Švandově divadle budou politici vymýšlet zákony a ve Strašnickém a Řeznické je prosazovat.

Pod Palmovkou si budou vybírat, kam na zaslouženou dovolenou. Nakonec by se mohli přesunout do Divadla na Provázku, kde by si zabilancovali a nacvičili důstojný konec své kariéry.

To vše je otázka budoucnosti. A pokud nějakému občanovi schází divadlo jako takové, může si pustit televizi, kde běží non stop komedie v přímém přenosu.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio