Eva Turnová: Pátá dimenze

28. únor 2020

Zmizel mi kocour ve fotonovém pásu gigantického víru páté dimenze.

Když jsem lepila jeho fotku na nástěnku obecního úřadu, napadlo mě, že obdržení kocoura, přilnutí k němu a jeho zmizení v rámci poměrně krátké doby je vlastně kvintesencí toho, o čem čím dál víc čtu a co si i sama myslím. 

Čtěte také

Že nás na cestě čekají zkoušky, které mají podobu různých ztrát: věcí, vztahů, a představ o sobě samých. Přesouváme se někam, kde panuje „pustíš, máš“. Říká se, že zmíněný vzestup do páté dimenze by nás měl zbavit starých vzorců a svou frekvencí všechno pročistit.

Konečnou fází přechodu do pětky by mělo být i popření duality, což si představuju asi takhle:

Setře se rozdíl mezi hostinou a hladomorem, euforií a útlumem, nakopnutostí a únavou, protože nebudou vnímané v konfliktu, ale jako mince téhož. Což například v hudebním prostředí neznamená, že nebudeme dál hluchnout z repráků, mít nevolnosti z baget a hemeroidy z přejezdů, ale citlivěji budeme dopředu rozlišovat, co nám škodí, a potlačíme neurózu a nutnost sebedestrukce.

Odpadne falešná skromnost i okázalost

Zmizí traumatizující otisky v buňkách, člověk se nebude programově vrhat do věcí, které mu ubližují, aby je pak vysublimoval v nějaký hudební doják.

Čtěte také

Hudební doják tudíž nebude dojákem, ale čistou autentickou skladbou. Zmizí posuzování, takže nebude mít nálepku dojáku a nebude prostor pro hudebníkův mindrák. Samozřejmě díky bdělé pozornosti budeme rozlišovat, takže budu raději slýchat texty jako:

„Letící kámen vrhá stín, 

na konci dráhy se s ním setká, 

možná jsme plamen, možná mnohem míň, 

a mezi stíny hledám svědka

...než Kabátové:

„vim, co je dobrý, vim co je špatný, 

nevim jak to vim, ale vim to málo platný...“

Čtěte také

Odpadne falešná skromnost i okázalost. Všichni nebudou chtít mít za každou cenu svůj projekt a urážet se, že v projektu někoho jiného nemají prostor. 

S odbouranými komplexy zmizí nepřejícnost. Obě pohlaví si uvědomí, kde je jejich místo, a znovu do sebe zapadnou. Ženy se ani nebudou zříkat své atraktivity, ani se chovat manipulativně a muži nebudou mít potřebu machrovat a budou se chovat uctivě k ženě, která je od přírody méně ozbrojená, protože v tom je její síla, a konečně to rozbalí.

Vim, že se to stane, ale kdy, to nevim, málo platný.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio