Eva Turnová: Dodatak jelima

21. únor 2020

Když míjím billboardy s reklamami na potraviny, často si vzpomenu na propagaci stravy z období mého dětství, kdy cílem reklamy nebylo konkurovat jinému výrobku, ale anoncovat jediný dostupný.  Na výstižné „Vitana vaří za vás“, pestré „Xaverov Xaverov Xaverov“ nebo důvtipné: „Vegeta udělá i z vody polévku“.

Zázračná Vegeta měla ještě pod názvem záhadný srbochorvatský nápis „dodatak jelima“, který se v mé dětské hlavičce stal symbolem kvality. Jakékoli hnusné jídlo se po vsypání Vegety stalo dobrým.

Čtěte také

Vůbec jsme tenkrát neměli tušení, že za železnou oponou se to hemží biopotravinami. Byli jsme zmanipulovaní totalitním názorem, že vrchol bašty je knedlík. Jako děti jsme se těšily na to, až vyrosteme a budeme moct samy do restaurace druhé cenové skupiny, kde si dáme přírodní řízek s plátkem sýra a broskví z kompotu.

Jin, jang a pivo

V pubertě se mi dostal do ruky sešit s pokoutně přeloženou přednáškou od Japonce Michio Kushiho o principu jin a jang. Když jsem zjistila, že mi nejen zmizí akné, ale budu žít déle a do cesty si přivedu ideálního partnera, okamžitě jsem se rozhodla, že najedu na makrobiotickou stravu.

V polotovarech nebylo pro rumunské rolády místo na tofu, tempeh, natož seitan.
Eva Turnová

Vyrazila jsem na lov blahodárných potravin. Jenomže v polotovarech nebylo pro rumunské rolády místo na tofu, tempeh, natož seitan. Mým jediným úlovkem z produktů povolených Michio Kushim byla sezamová semínka a buráky. Po měsíci této kombinace mi začalo cukat oko. Zařadila jsem tedy do jídelníčku i standardnější jídla a dávala jsem si pozor, abych to, co bylo moc jin, jako třeba banán, vyvážila extrémní jangovou pochutinou, jako třeba pivem.

Jenže fronty na banány byly delší než na pivo, takže akné zmizelo, ale balili mě samí joudové. A tak jsem se pokorně vrátila ke mdlým omáčkám zpestřeným Vegetou s dodatkem jelima.

Hot jóga a žvýkání

Uběhlo mnoho let, železná opona spadla a uvolnila příval různých druhů zdravých potravin, problém je jen vybrat si. Díky tomu, že jsem si prošla bláznivým jin-jangovým maratonem v dospívání, udržuji se ve střídmém středu. Můj den vypadá takto.

Čtěte také

Vstanu a pomalu se dostávám do reality pomocí ještěrčího dýchání dědka kořenáře. Pak po malých doušcích vypiju litr živé vody, kterou si vyrábím pomocí elektrod. Rozkoušu deset chlorel, loknu si ječmene, a teprve pak si dopřeju snídani – africké biomango s chia semínky.

Zapnu přímotop a dám si hodinku hot jógy. Pak přichází na řadu kapání na tvorbu čaker, protože paní z reiki mi řekla, že u mě žádné nevidí. Poté aplikuji informatika od Jonáše na odblokování negace, mezi kterými musí být pět minut pauza. Na řadu přichází opět ještěrčí dýchání. Celý cyklus se opakuje třikrát, jen jídelníček se mění. Nesmíme zapomenout každé sousto čtyřicetkrát přežvýknout a máme večer.

Na ideálního partnera si samozřejmě čas vždycky najdu. Až se objeví, vynechám prostě večerní dýchání a dám si svého jelima hned po žvýkání jako dodatak.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.