Eva Turnová: Buď fit

28. červen 2019

Když už vás unavuje i stavění vody na kávu a vaše vlastní kůže na vás visí jako ixelko, je načase se zamyslet.

„Mami, zkus si zacvičit online na youtube s Jillian Michaels v pořadu Be fit. Po šesti tejdnech budeš mít supr břišáky,“ radí mi dcera.  

Eva Turnová: Odložená smrt

kmotřička Smrt

Zdálo se mi, že si pro mě přišla Smrt, když jsem stála frontu na poště.

Vzpomínám, jak kdysi moje máma cvičívala s televizním pořadem Buď fit, ve kterém natupírovaná Draha Horáková ležérně předváděla „jak přejít z nočního klidu do ruchu všedního dne“ a zpoza sektorového nábytku vykukoval klavírista Arnošt Hanuš, který podle cviků měnil tempa skladeb.  

V rejstříku bylo pérování kotníků, uvolnění paží, vyhrbení zad a kmitání nohou v kyčlích, při kterém pod Drahou občas podjel běhoun s tureckým vzorem.

Po pravidelné pětiminutovce odcupitala v černých piškotech a pokaždé stihla udělit radu na rozloučenou: „Až budete mít chvilku volného času a uslyšíte pěknou hudbu, nezůstávejte sedět v křeslech; jen tak dosáhnete celkové svěžesti. 

Eva Turnová: Vědomí a Schrödingerova kočka

V krabici je kočka spokojená

Schrödingerova kočka je experiment, který má poukázat na paradox teorie kvantové mechaniky.

Pouštím si na youtube šestitýdenní trénink s Jillian Michaels, na jehož konci mě má čekat vyrýsovaný six pack neboli pekáč buchet.

Jillian je ostrá třicátnice z L.A., která má místo břicha tuhou bublaninu. Její metodou jsou kardio kolečka, během kterých se zapojuje několik svalových skupin současně. Jedeme rotace, lehsedy, a zejména „burpees“ neboli „angličáky“, což je kombinace kliku a dřepu s výskokem v rychlém sledu.

Používají se v armádě a u elitních policejních složek. Do toho nás Jillian monitoruje: „Co jste chtěli, tak to máte. Brzy svoje tělo nepoznáte.“ Tak nevím, jestli jsem to vlastně chtěla. Možná bych svoje tělo poznat měla. Možná že L.A. není Praha. Tady je zkrátka každá rada Draha.

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.