Eva Turnová: Babišchán a jeho syn

16. listopad 2018

Je spousta příběhů, které začínají zdánlivě dobrým úmyslem, ale ve chvíli, kdy hlavní hrdina něco získá a chce si to udržet, postupně se od dobrých úmyslů odklání, až příběh špatně skončí.

Politické dění posledních dní je plné paradoxů, na sociálních sítích to vře a překypuje protichůdnými interpretacemi.

Eva Turnová: Buď pochválen Putin na Artěku. Nohavica a rukáv taky

Vladimir Putin na návštěvě Artěku

Za dob Sovětského svazu navštěvovaly mezinárodní pionýrský tábor Artěk statisíce dětí z východního bloku.

Jde o to, že když si někdo před pár lety ulil milion, tak šel od válu, a dnes to vypadá, že laťka „kam až se může“ mizí v nedohlednu. Je evidentní, že Babiš senior není žádný floutek, ale prvoligový hráč, který si urval moc a chce si ji udržet. K moci se dostal legitimním způsobem – pomocí voleb, přestože v ekonomice podváděl.

Působí jako novodobý autentický mocnář zvíci Čingischána, v upraveném modelu spasitele všech zoufalců, který rozhazuje koblihy a imrvére přísahá na svoje děti.

Odvážní novináři rozkryli v kauze jednoho jeho dítěte překvapivé informace a i mně se hlavou honí různé otázky: Stal se nedávno příčetný letec během dvou let pomateným díky medikaci servírované šoférem táty? Nebo nastal náhlý zvrat v psychice a Babiš junior si celou historku vymyslel?

Vraždění neviňátek

Prostě si zajel s vášnivým ruským cyklistou zachytat krymské ryby a byl z toho tak unešený, že se mu to v hlavě spletlo? Téma vadných genů v rodokmenu Babiše je zatím neuchopitelné.

Eva Turnová: Živá duše

Slovenský herec Július Satinský

Duši jsem si vždycky představovala jako bublinu ve vykuchaném kaprovi, později jako nějaký orgán u bránice.

Pod všemi slupkami interpretrací se navíc klube mnohem silnější, prastaré téma vztahu otce a syna, ve kterém se objevuje motiv obětování. Například podle Matoušova Evangelia nechal král Herodes Veliký vyvraždit všechny betlémské chlapce, věkem odpovídající nedávno narozenému Mesiáši, který se měl stát jeho nástupcem. „Pláč slyšán z Rámá… nebude synů tvých v světě, ó Izraeli nevěřící…“

Přestože Babiš junior není přímým konkurentem táty, byl zařazen do jeho plánu moci. Ať už se mu junior vzpříčil cíleně, a nebo díky vnějším okolnostem, musel být odstaven. K Vánocům si přeju, aby se příběhy změnily zase v ty s dobrým koncem, a nebo aspoň aby nedošlo k vraždění neviňátek. Pláč slyšán z Čapího hnízda. Slyší ho Babišchán?

autor: Eva Turnová
Spustit audio