Erdogan se nebojí amerických sankcí, spíš krachu spolupráce s Ruskem a Íránem, píše The Guardian

11. říjen 2019

Turecká armáda druhým dnem pokračuje v operaci nazvané Pramen míru, při které útočí na kurdské milice v severní Sýrii. Britská BBC přináší svědectví Kurdů, kteří před tureckými vojáky utíkají nebo proti nim bojují.

Čtěte také

Článek na serveru britské veřejnoprávní stanice nese název: „Kurdové nemají jiné přátele než hory". Tak totiž zní přísloví, kterým si Kurdové připomínají, kolikrát je už v historii původní spojenci opustili. Oslovení kurdští bojovníci proto reportérům rezignovaně říkají, že se nic jiného než osamocená obrana proti Turkům vlastně nedala čekat.  

Podle belgického deníku Le Soir je celá operace nebezpečná hlavně pro tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdogana. Je u moci posledních 16 let ale už taky mnohokrát ukázal, jak rád riskuje.

Putin si Američany ještě vychutná

Podobně to vidí britský list The Guardian. Prezident Erdogan se zřejmě nemusí tolik bát amerických sankcí, kterými vyhrožuje Bílý dům. Strategicky horší by pro něj krach spolupráce s Ruskem a Íránem  ̶  tedy se zeměmi, které mají v Sýrii své vojáky a další eskalaci syrské války si rozhodně nepřejí.

Čtěte také

The Guardian taky píše, že si ruský prezident Vladimir Putin nenechá ujít příležitost, aby ukázal, jak Američané nechali Kurdy na holičkách. Situaci na severu Sýrie může ale z dlouhodobého hlediska uklidnit zřejmě jen dohoda mezi Damaškem, Kurdy a Tureckem. A to by taky mohlo být výzvou pro ruského prezidenta, který má k syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi dobrý přístup, dočtete se v komentáři v britském listu.

Útok v Halle 

Německá a rakouská média se na předních místech věnují útoku na synagogu ve městě Halle v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Útočník, který podle všeho sympatizoval s neonacismem, chtěl původně zmasakrovat tamní židovskou komunitu během svátku Jom Kippur. Jeho plán ale selhal, protože se nejdřív neprostřílel přes zajištěné dveře modlitebny a pak mu začaly selhávat podomácku vyrobené zbraně. Zastřelil proto nakonec dva kolemjdoucí.  

Rakouský list Der Standard přináší reportáž z místa a popisuje vlnu smutku a solidarity, která městem Halle postupuje. Jarmulku si prý tentokrát na hlavu dali i ti židé, kteří ji běžně nenosí. Jeden z nich rakouskému listu řekl, že vnější znak židovství by teď měl být vidět jasněji, než kdykoliv jindy.

Smrtelné ohrožení pro německé židy

Německá stanice Deutsche Welle zveřejnila komentář své šéfeditorky Ines Pohlové s titulkem: Smrtelné ohrožení pro německé židy. Upozorňuje na to, že se mladý neonacista pokusil na synagogu zaútočit 80 let od začátku 2. světové války. Co to říká o současném Německu?

Čtěte také

Především zdůrazňuje, že antisemitismus není jen záležitostí radikálních islamistů. Připomíná taky, že neexistuje nic jako drobný antisemitismus a dodává (obzvlášť v Německu).

Frankfurter Allgemaine Zeitung zase v komentáři na titulní stránce apeluje na intenzivnější boj s antisemitismem na internetu. Právě na síti se totiž mladý Němec zradikalizoval, jak ostatně bulvárnímu deníku Bild přiznal jeho otec. Na internetové publikum zřejmě cílil i mladý útočník. Proto si taky na místo činu vzal kameru a vše si natáčel, jako by měl hrát počítačovou hru.

Víc si poslechěte v audiozázamu. 

Spustit audio

Související