Ekologie se vnímá jako ženská věc, muži mají někdy strach o svou maskulinitu, míní básnířka Šipka

9. květen 2021

O ekologických tématech se nejlépe hovoří s nejmladší a nejstarší generací, připouští v debatě Vertikály předseda České křesťanské environmentální sítě Marek Drápal. „Problém je s tou střední, která má rozjetý svůj život, jasně dané priority. Změnit jejich náhled na svět bývá složité. Ale nepozoruji genderový rozdíl,“ říká. Básnířka Magdalena Šipka ale na rozdílný přístup k ekologii mezi muži a ženami upozorňuje a vysvětluje i vztah k „zeleným“ tématům mezi křesťany.

Čtěte také

„Křesťanství má ten problém, že se bojí, abychom nedávali stvoření příliš velký důraz. Abychom z něj nedělali boha. Bojíme se nějakého panteismu,“ míní Šipka, která je také evangelickou teoložkou. Podle ní je ale možné právě skrz stvoření poznat Stvořitele.

Ekologická témata teď v církvi zvedá papež František, který znovu přišel s důrazným varováním, že pandemie covidu a klimatické problémy ukazují, jak málo času má lidstvo na zvládnutí globální krize.

Šipka považuje za průlom v této oblasti jak Františkovu encykliku Laudato si’, tak i panamazonskou biskupskou synodu, která se před dvěma lety zaměřila na integrální ekologii.

„Tedy na pojetí člověka jako stvoření, které je spojené se svým okolím. Integrální ekologie mluví o tom, že když se k sobě mezi sebou chováme dobře, tak to má pozitivní dopad i na přírodu,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Myslím, že zájem o ekologii je někdy vnímán jako něco ženského. A proto zvlášť ti muži, kteří mají strach o svoji maskulinitu, si k ekologii hůře hledají cestu,“ připouští Šipka a přidává osobní zkušenost: Když propagujete na sítích ekologický příspěvek, tak je dobré to nezaměřovat na muže nad 50 let, protože pak vám chodí velmi ošklivé reakce. 

Cestu k této generaci je možné podle Drápala najít skrze jejich potomky, nejmladší generaci. „Teenageři jsou schopni ovlivnit svoje rodiče. Ale přímo na tuto střední generaci cílit je velmi obtížné,“ dodává. 

Poslechněte si celou debatu Vertikály o vztahu víry a ekologie, moderuje Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.