Ekologičtější vánoční stromek? Zkuste půjčovny, nebo řezané stromy s certifikátem
Každý rok Češi o vánočních svátcích koupí zhruba 1,2 milionu stromků za více než 800 milionů korun. Většinou jde ale o řezané stromečky, které po pár týdnech putují k popelnicím. Příležitost, jak snížit ekologickou stopu Vánoc, nabízí třeba půjčovny vánočních stromečků.
V Česku jich zatím operuje jen pár a fungují převážně v Praze. Firmy nabízejí stromky v květináčích, které zákazníkům půjčují na maximálně dva týdny.
Čtěte také
Poté by se strom začal v pokojové teplotě probouzet ze zimní hibernace, což by ho stálo zbytečnou energii. Naopak pokud se výpůjční doba dodrží, mohou některé stromky takto sloužit i řadu let. A pokud o ně bylo dobře postaráno, mají šanci se z květináče vrátit zpět do lesa.
Podobně udržitelný nápad už řadu let nabízí akce Vánoční jedlička. Stojí za ní ekologické organizace Nadace Veronica a Rezekvítek. Zájemci si mohou koupit jedličku v květináči a na jaře ji vysadit buď na vlastním pozemku, nebo s dalšími zájemci na předem určený pozemek v rámci hromadné výsadby.
Vánoční svátky jsou pro takový stromek tím pádem jen krátkou životní epizodou a zdaleka ne tou poslední. I tato akce se ale zaměřuje hlavně na Prahu a na Brno.
Certifikát FSC
Pokud vám nezbývá, než se smířit s „jednorázovým“ uříznutým vánočním stromkem, i ten lze pořídit udržitelně. Někteří prodejci například nabízejí dřeviny s certifikací FSC, která zaručuje, že strom pochází z udržitelného hospodaření.
Čtěte také
Ucházející ekologickou variantu představují i stromky z prořezávek. Jde zpravidla o dřeviny, které by lesníci stejně na jaře pokáceli při řízeném prořezávání lesa.
Případně tyto stromy rostou u produktovodů nebo pod dráty vysokého napětí a po dosazení určité výšky musejí k zemi.
Stromečkové plantáže
Naopak jako krajně neekologické se jeví stromky z dovozu. Zpravidla pocházejí z Německa nebo Dánska, kde se pěstují na plantážích jen za účelem nasycení vánoční poptávky.
Čtěte také
Převážení stromku po Evropě obnáší nemalou uhlíkovou stopu. A na plantážích, které spíš než les připomínají zemědělskou produkci, dochází k nasazení těžké mechanizace nebo frézování pařezů. Lesní ekosystémy v takovém hospodáření ani nestíhají vzniknout.
Více si poslechněte v pořadu Natura Ondřeje Nováka.
Související
-
Játrová paštika bez masa? Chuť není problém, nejtěžší je vytvořit strukturu, přiznává výzkumník
Napodobeniny masa mohou strávníkům pomoci snížit spotřebu živočišných produktů bez nutnosti zásadně změnit jídelníček. Vyrobit dokonalou náhražku ale ještě potrvá.
-
Konec pesticidů na dohled? Ekologové vyzývají Evropskou unii k záchraně hmyzu i malých farmářů
Výzvu Zachraňme včely a farmáře už podepsal více než milion lidí. Cílem je přimět Evropskou unii k zákazu pesticidů i k úpravě dotační politiky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka