Dudova prohra bude znamenat konec snů Kaczyńského o proměně Polska, říká analytik

10. červenec 2020

Kdo bude novým polským prezidentem, rozhodnou voliči už v neděli 12. července. O jejich přízeň soupeří současná hlava státu Andrzej Duda a kandidát opozice, varšavský primátor Rafał Trzaskowski.

Čtěte také

Ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vít Dostál ve Speciálu Plusu připouští, že jde o klíčovou volbu: Poláci si vybírají, jaká bude jejich další budoucnost.

„Vítězství Andrzeje Dudy by znamenalo určitou stabilitu,“ říká Dostál. Prezident má totiž o něco větší pravomoci než hlava státu v Česku.

„Když nějaký zákon vetuje, tak je třeba v dolní komoře parlamentu najít třípětinovou většinu. Tu ale vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) nemá, takže se o ni vláda opřít nemůže. Prezident, který půjde vládě ,na ruku‘ je pro realizaci jejích plánů naprosto nezbytný. Když Duda prohraje, je to konec snů Jarosława Kaczyńského ohledně proměny Polska. A to je jeho velká ambice už od začátku 90. let kdy vstoupil do politiky,“ vysvětluje.

Rozhodnou sociální otázky?

Co je podle ředitele AMO důležité a na co se podle něj v Česku tak trochu zapomíná, je sociální aspekt rozsáhlých programů, se kterými PiS začalo hned po vstupu do vlády v roce 2015.  

Čtěte také

„Pro řadu Poláků reformy znamenaly významnou kvalitativní proměnu jejich života. O předchozích vládách si mysleli, že je přehlíží. Sociální programy je tak třeba vnímat nejen jako materiální posun pro část obyvatelstva, ale i jako symbolickou hodnotovou část politiky,“ připomíná Dostál.

Rozdělené Polsko

Že pro část voličů jsou sociální programy zaváděné PiS důležité a pro jiné ne, odhaluje podle Dostála skutečnost, jak rozdělená je polská společnost. Základní konflikt mezi dvěma politickými tábory se v Polsku objevil už v 90. letech.

A postupně se mění jeho symboly. „Voliči opozičního Trzaskowského v různých průzkumech deklarují, že je pro ně důležitá kvalita demokracie a právního státu nebo neexistence tak velkých a hlubokých příkopů ve společnosti. Pro podporovatele Dudy je podstatné, aby si udrželi současnou kvalitu života nebo něco, co se označuje jako národní hrdost,“ dodává ve Speciálu Plusu.   

Čtěte také

Dostál také připomíná, že se ve druhém kole prezidentských voleb sešli dva bývalí europoslanci. Oba podporují členství země v Evropské unii, ostatně ani samotní Poláci nejsou euroskeptiky.

„Zároveň jsou oba orientovaní na spolupráci se Spojenými státy. Poláci dlouhodobě pracují na tom, aby transatlantické vztahy byly silné a Polsko v nich hrálo významnou roli,“ dodává.

Hosty Speciálu Plusu byli:  
Vít Dostál, ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky,
Filip Milde z iniciativy Jsme fér,
zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák,
stálý polský zpravodaj Martin Dorazín

Předvolební kampaň byla vypjatá, plná vulgarit nebo útoků na LGBT komunitu. Proč a jaké postoje mají oba kandidáti? To už si poslechněte v audiozáznamu Speciálu Plusu. Ptal se Jan Bumba.

Spustit audio

Související