Dohoda ohledně těžby v Turówě? Narážíme na polskou hrdost, komentuje bývalý ministr zahraničí Svoboda

4. říjen 2021

Jednání o zmírnění dopadů těžby v polském dole Turów na tuzemské pohraničí se táhnou. Česká republika se obrátila na evropský soudní dvůr, který nařídil Polsku vyplácet poškozenému sousedovi za každý další den těžby 13 milionů korun pokuty. Celý spor může vést k prudkému zhoršení vztahů, varuje premiér Poláků Mateusz Morawiecki. Podle ředitele Diplomatické akademie a poradce premiéra Cyrila Svobody ale Česká republika postupovala správně, když věc předala k posouzení EU.

Ukázalo se, že jsme v právu a v Polsku to berou úkorně, shrnuje stav věcí bývalý ministr zahraničí Svoboda. „Víme, jak citlivě vnímají Poláci zásahy evropských institucí,“ připomíná s tím, že směrem k evropskému soudnímu dvoru a dalším úřadům panuje mezi tamními obyvateli silná nedůvěra.

Čtěte také

Ke zhoršení vztahů nicméně kauza může vést, připouští poradce českého premiéra. „Moc velký prostor k dohodě není. Ta je možná jen v případě, že Polsko couvne, ale pro ně je to věc hrdosti – tady narážíme na polskou hrdost,“ konstatuje Svoboda, který v současné době nevidí v sousedním Polsku ochotu ustoupit ani o milimetr.

Bez oboustranné dohody ale těžko něčeho docílíme, upozorňuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj):

„Představy, že Polsku něco nařídíme přes hranice, považuji za úsměvné. Ukazuje se, že vymáhání ze strany soudního dvora sankcí taky nefunguje. Ukazuje se, že Polsko chápe, že když pokutu nezaplatí dobrovolně, tak mu ji Evropská unie strhne z plateb.“

Signály, že se spor rozvětví

Pokud jde o narušení bilaterálních vztahů mezi Českou a Polskou republikou, je otázkou, do jaké míry se spor o Turów přenese i do dalších témat, říká analytik a ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál a poukazuje na dlouhodobou podinvestovanost polsko-českých vztahů.

Ty přitom vyžadují intenzivní politickou práci. „Ze strany Poláků bohužel zaznívají signály, že má dojít k rozvětvení tohoto sporu do dalších témat a záležitostí, které v těch vztazích máme – například téma hraničního dluhu,“ upozorňuje Dostál.

Hosty byli:
Pavel Novák, redaktor, Český rozhlas
Cyril Svoboda, ředitel Diplomatické akademie, bývalý ministr zahraničí, poradce premiéra
Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, hejtman Libereckého kraje
Vít Dostál, analytik, ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky

Podle něj dochází k určitému vzdalování zemí. „Koneckonců, tradiční mezivládní konzultace už neproběhly dva roky – částečně kvůli covidu, ale také proto, že v Polsku čekají, až přijde nová vláda.“

Pokud se Češi a Poláci budou zabývat vzájemnými spory, nebude čas na rozhovory o záležitostech, ve kterých můžeme spolupracovat na evropské či jiné mezinárodní úrovni, uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související