Polský premiér o sporu Turów: Češi se chovali způsobem absolutně bez dobré vůle

24. září 2021
Výrok týdne

Hnědouhelný důl Turów, který leží na jihozápadě Polska v těsném sousedství německé Žitavy a asi 15 kilometrů od severočeského Liberce, nadále poznamenává česko-polské vztahy. Napětí vyvolal výrok polského premiéra Mateusze Morawieckého, který v úterý kritizoval způsob, jakým Česko spor o důl řešilo.

Je třeba připomenout, že Češi se chovali způsobem absolutně bez dobré vůle.
Mateusz Morawiecki

Předseda polské vlády tak reagoval na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu půl milionu eur, v přepočtu přes 12,5 milionu korun denně. Za to, že nezastavilo v dole těžbu. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole zastaví.

Ptáme se

Nemůže ještě už napjatou situaci kolem dolu aktuální kritika z Polska ještě vyhrotit?

Čtěte také

Jaké jsou vztahy v příhraničí s vašimi polskými sousedy? A s těmi německými ze Žitavy, protože důl leží v bezprostřední blízkosti německé obce? 

Ve hře jsou kompenzace za budoucí vodovody, ochranný val proti hluku a prachu, monitoring prašnosti a hluku, nový vodní zdroj, je to přijatelné? 

Jak se spor o důl Turów promítá do vztahů v rámci spolku V4? Proč se země Visegrádu nedokážou dohodnout? Může to taky znamenat nějaký rozkol či rozpad V4?

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují Milan Starec ze sousedského spolku Uhelná a reportérka serveru Aktuálně.cz Helena Truchlá.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.