Do Konga se vrátila ebola, lék stále neexistuje

20. květen 2018

Ve středoafrickém Kongu se znovu objevila nákaza eboly. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zvýšila celonárodní riziko pro veřejné zdraví z vysokého na velmi vysoké. Důvodem je fakt, že se případ člověka nakaženého ebolou objevil i v jednom z velkých konžských měst.

Informuje o tom agentura Reuters.

Zdravotníci varují i před zvýšeným nebezpečím nákazy v sousedních státech, celosvětové riziko ale dál zůstává na nízké úrovni. Organizace situaci přehodnotila poté, co byl potvrzen případ úmrtí ve městě Mbandaka, které má asi 1,5 milionu obyvatel. Všechny předchozí případy nákazy se totiž nacházely v odlehlých částech země, kde se nemoc šíří výrazně pomaleji.

Černý scénář

„Potvrzený případ z Mbandaky zvyšuje riziko pro Kongo a sousední země, protože se jedná o velkoměsto, které leží na velké přeshraniční řece a je uzlem silniční i letecké dopravy,“ odůvodnila své rozhodnutí Světová zdravotnická organizace.

Čtěte takéEbola v Kongu: WHO se připravuje na nejhorší, do země pošle vakcíny

Její zástupci, kteří úzce spolupracují s konžskou vládou, nechtějí vyvolávat paniku. Je však prý třeba upozornit na to, že ebola ve městech je naprosto odlišný fenomén, kdy pravděpodobnost nákazy roste exponenciálně.

Podle oficiálních prohlášení ze začátku tohoto týdne úřady evidovaly celkem asi 45 případů pravděpodobné nákazy ebolou, a to včetně 15 úmrtí. V Mbandace se kromě již potvrzeného případu nacházejí ještě tři lidé, u kterých panuje podezření. Reuters dodává, že všichni sledovaní pacienti jsou drženi v karanténě.

Jak vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Jessica Ilunga, v následujících dnech a týdnech by mohlo být potvrzeno několik dalších případů, a proto již nyní vláda posiluje zdravotnické týmy v terénu, informuje server katarské televize Al-Džazíra. Úřady odhadují, že každá nakažená osoba mohla být denně v kontaktu se 100 až 150 dalšími lidmi, toto číslo navíc roste v hustě obydlených oblastech.

Čtěte takéNová fáze smrtícího viru ebola. Kongo hlásí první případ nákazy ve městě

Agentura Reuters upozorňuje, že nejhorším možným scénářem by byl výskyt nákazy v metropoli Kinshase, přelidněném městě, kde miliony lidí žijí v nehygienických podmínkách ve slumech bez přístupu ke kanalizaci. Nakažené lidi by tam bylo velmi obtížné včas identifikovat a zachytit, nákaza by se tak mohla šířit velmi rychle.

Polovina umře

Na ebolu zatím neexistuje stoprocentní lék. Světová zdravotnická organizace ale do Konga posílá 7 540 dávek experimentální vakcíny ve snaze zabránit možnému šíření nákazy. Přes 4 tisíce dávek už ve středu dorazilo právě do Kinshasy.

Vakcína zatím poslouží hlavně na ochranu zdravotníků a lidí, kteří s nakaženými přišli do styku. Vakcína by měla stačit na asi 50 takových skupin, z nichž se každá může skládat z až 150 lidí, počítá Světová zdravotnická organizace.

Pohřeb dítěte během epidemie eboly v Sierra Leone

Jak připomíná Al-Džazíra, ebola se přenáší z člověka na člověka při kontaktu s krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného. Průměrná úmrtnost při nákaze je asi 50procentní. Virus vede k postupnému selhávání orgánů. Mezi první symptomy patří horečka, bolesti svalů a únava, po kterých následuje vyrážka, průjem a vnitřní i vnější krvácení. To je nejvíce patrné na očích a nosu.

Nemoc byla v Kongu poprvé identifikována v roce 1976 a nese jméno podle tamní řeky Eboly. Od té doby se v zemi objevila již devětkrát, naposledy před rokem v květnu. Tehdy se ale nemoc podařilo zastavit velmi rychle, tudíž se nakazilo jen osm lidí, z nichž čtyři zemřeli. Zatím nejhorší byla epidemie v západní Africe z roku 2013, kdy na virus zemřelo přes 11 tisíc lidí, rekapituluje Al-Džazíra.

autor: per
Spustit audio