Deutsche Welle: Spojené státy se po summitu G7 ocitají ve stále větší izolaci

11. červen 2018

Dvoudenní schůzka zemí skupiny G7 v Kanadě neuklidnila napětí kvůli clům, která Donald Trump uvalil na dovoz oceli a hliníku ze zemí spojenců. Americký prezident nakonec o víkendu odmítl podepsat závěrečné prohlášení, které zpočátku stejně jako ostatních šest účastníků summitu schválil. Trump také slovně napadl Kanadu a vyvolal ještě větší nejistotu v obchodních otázkách.

Informuje o tom server německé stanice Deutsche Welle.

Setkání Spojených států, Kanady, Francie, Japonska, Německa, Británie a Itálie patřilo k nejvznětlivějším v historii. Ani počáteční shoda všech účastníků na podobě závěrečného komuniké nedokázala zakrýt rozpory v názorech na obchod, klima a íránskou jadernou dohodu. Schválený dokument vyzýval k „volnému, poctivému a vzájemně prospěšnému obchodu“, který by bojoval proti protekcionismu.

Urážlivé, falešné, skvělé...

Hluboké rozdíly v této otázce však na konci schůzky odhalil kanadský premiér Justin Trudeau, když potvrdil, že jeho země od 1. července zavede odvetná cla pro výrobky ze Spojených států.

Trump je realpolitik na steroidech. Bude bojovat s každým, i se spojenci, říká Daniel Anýž

Donald Trump na summitu G7 v Kanadě

Americký prezident Donald Trump pokračuje v útocích na další členy skupiny G7. Na sociálních sítích napsal, že nedopustí, aby přátelé nebo přátelé v oblasti obchodu USA nadále využívali. Zrušil také podporu společnému prohlášení skupiny. Měla by se Evropa připravit na novou fázi vztahů s Bílým domem, který ji pod vedením Donalda Trumpa vnímá spíš jako konkurenci, než jako partnera?

Americké tarify, které Trump zdůvodnil národní bezpečností, Trudeau označil za „urážlivá“ a prohlásil, že Ottawa „se sebou nenechá orat“. Nakonec přiznal, že se „nenaplnila očekávání, že víkend v krásném Charlevoix změní prezidentův pohled na obchod a svět“.

Šéf Bílého domu mu to vrátil na Twitteru po svém předčasném odjezdu. Trudeauovy výroky označil za „falešné“ a stáhl americkou podporu závěrečnému komuniké. Dodal také, že se zamyslí nad zavedením dovozních cel na automobily.

I když své vztahy s ostatními šesti účastníky summitu skupiny G7 Donald Trump označil za „skvělé“, schůzka ukázala, že Spojené státy se ocitají ve stále větší izolaci, soudí Deutsche Welle. Prezident na spojence opakovaně naléhal, aby se podřídili jeho obchodním požadavkům, a vyhrožoval, že Washington v případné obchodní válce „rozdrtí veškerý odpor“.

6 proti 1

Neshody panují i v názoru na mezinárodní dohodu o omezení íránského jaderného programu. Účastníci se sice v závěrečném prohlášení zavazují, že „dohlédnou, aby Írán nikdy neusiloval o jaderné zbraně, nevyvíjel je a nevyráběl“, ale v otázce obchodování s Teheránem a investic to propast mezi Trumpem a šesticí nepřeklenulo.

Americká administrativa v květnu od dohody odstoupila a hodlá na Írán uvalit nové sankce. Evropa se teď zoufale snaží ochránit obchodní zájmy podniků na starém kontinentě a udržet úmluvu při životě.

Ani v otázce ochrany klimatu nenašla G7 shodu. Šest zemí souhlasilo s další spoluprací, ale Spojené státy od pařížské dohody odstoupily a na společném úsilí se podílet nebudou. Donald Trump kooperaci odmítl i v oblasti ochrany životního prostředí.

Německá kancléřka Angela Merkelová rovněž potvrdila, že Amerika se na summitu jako jediná odmítla zavázat k likvidaci plastového odpadu, který ničí světová moře. Podle ní Washington s bojem v zásadě souhlasí, ale nechce slíbit žádné konkrétní cíle, cituje Merkelovou Deutsche Welle.

autor: gzb
Spustit audio

Související