Děti Charty: Český rozhlas Plus nabízí netradiční pohled na Chartu 77

6. leden 2017

SPECIÁL. Nový dokumentární seriál Českého rozhlasu Plus připomene 40. výročí Charty 77 z odlišné perspektivy než je běžně zvykem. Autoři sedmi dokumentů Ivana Denčevová a Jan Sedmidubský se pokusili na tehdejší události podívat očima těch, kdo svůj osud mohli ovlivnit je částečně nebo vůbec ne – potomků prvních chartistů.

V seriálu Děti Charty se sešlo sedm potomků z první chartistické vlny – Milena Jabůrková (Grušová), Petr Placák, Martin Palouš, Simona Hradílková, Monika Arkai (Dienstbierová), Ondřej Němec a Marek Benda. Až na Simonu Hradílkovou, dceru chartisty Tomáše Hradílka, který se svou rodinou bydlel v Lipníku nad Bečvou, jde o příběhy pražských disidentských rodin, jejichž osudy jsou často lehce propojeny. Martin Palouš například Chartu 77 podepsal ve věhlasném „disidentském“ bytě rodiny Němcových v Ječné ulici.

VIDEO: Právě byt Dany a Jiřího Němcových se stal, zejména po zveřejnění Charty 77, jakousi centrálou disentu a undergroundu. Mnoho lidí tam také našlo svůj druhý domov.


POSLOUCHEJTE SPECIÁL V PÁTEK 6. LEDNA, OD 11:00 DO 12:00
- historik Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR
- Dana Němcová, předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle-Nadace Olgy Havlové
- Jan Sedmidubský
- František Janouch, jaderný fyzik, disident a zakladatel Nadace Charty 77
- JUDr. Stanislav Devátý, advokát
- Od 11:34 Interview Plus s Milanem Uhde

„Většina seriálových protagonistů patřila v roce 1977 k teenagerům, a tak nedostali prakticky možnost ocitnout se v morálním dilematu. Moc se zkrátka postarala, aby se dostali do pozice outsiderů, kteří ve slušné společnosti nemají co dělat. Přesto prakticky nikdo z nich zpětně nevyčítal svým rodičům, že podepsali Chartu. Martin Palouš ji dokonce podepsal paralelně s otcem Radimem, aniž by si to předem řekli,“ popisuje spoluautor dokumentů Jan Sedmidubský.

Po zkušenosti z natáčení se dá říct, že tehdejší „děti Charty“, dnes lidé zralého středního věku s vlastními potomky, nakonec vzpomínají na sedmdesátá a osmdesátá léta bez větší hořkosti. Roli hraje jistě i to, že všem protagonistům seriálu se podařilo po roce 1989 vést poměrně spokojené a smysluplné životy. Jsou to a vždycky byli lidé do nepohody.

Šéfredaktor stanice Ondřej Nováček připomíná, že Děti Charty jsou první rozsáhlejší dokumentaristický projekt natočený přímo pro Český rozhlas Plus. „Kromě něj se posluchači této jediné stanice mluveného slova mohou v novém roce těšit na deset premiérových dokumentů, soustředěných na aktuální společenská témata jako např. krize OKD, či zmatky v pěstounské péči. Český rozhlas Plus tak cíleně doplňuje nabídku žánrů, ve které dominují analýzy, komentáře a debaty, o královnu publicistické formy, tj. dokument“ vysvětluje Nováček.

Děti Charty

Seriál Děti Charty vysílá Český rozhlas Plus od 7. ledna do konce února každou sobotu ve 20.30, v repríze každou neděli v 8.30. Po odvysílání je možný poslech v iRadiu.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio