David Jakš: Míň než kopnout si do psa. Z Asie na vlnách Radiožurnálu

10. únor 2023

Premiérová Radiokniha nabízí příběhy ze zemí východní a jihovýchodní Asie, které autor navštívil jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu. Vydáme se s ním do Hongkongu i do pevninské Číny. V Barmě budeme sledovat boj záchranářů o život dvanácti dětí a jejich fotbalového trenéra, kteří v roce 2018 uvízli v zatopené jeskyni na thajsko-barmské hranici.

Poblíž barmsko-bangladéšské hranice zaměříme pozornost na uprchlický tábor, ve kterém žije několik tisíc Rohingů. V Indonésii zažijeme spolu s autorem zemětřesení.

Čte: Michal Štěrba
Připravila: Nikol Nováková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 6. 2. 2023

Vydáme se i do Kambodži v době tamějších parlamentních voleb. Zlámané ruce, rozbité hlavy nebo dlouholeté tresty vězení, ale i nájemné vraždy jsou pro novináře, kteří v této zemi nazývají věci pravými jmény, důrazným varováním. Kambodža je ale i zemí s bohatou historií, jež ukrývá mnoho příběhů a archeologických pokladů.

Poslechneme si vyprávění o důsledcích americko-vietnamské války. V poslední reportáži pak zjistíme, že Laosané, Thajci a další obyvatelé napříč asijskými zeměmi věří v phí – duchy, nešťastné a neukojené duše. Své zkušenosti si z Laosu a Thajska přivezl i autor knihy David Jakš.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.