Dan Hůlka: Rouškaři proti odpíračům, to je z extrému do extrému. V odmítačích se vzbuzuje pocit viny

2. prosinec 2020
Souvislosti Plus

Česká společnost se opět dělí – tentokrát na ty, co roušky nosí, a na ty, co je kategoricky odmítají. Používání roušek přitom doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). „Nejde mi o roušku jako materiál, ale jako o něco, co si pověsím na obličej. Jde mi o to, že se celá společnost posouvá směrem, který vykazuje tendence jít cestou nesvobody, restrikcí, omezování. A to si nepřeji,“ říká v pořadu Souvislosti Ivo Strejček, člen správní rady Institutu Václava Klause.

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) je „rouškař“ a nařízení vlády respektuje. „Pokud je tady šance, že nošení roušek zabrání šíření epidemie, že v roušce někoho třeba nenakazím, tak mně nedělá problém ji nosit,“ říká vyléčený pacient z nemoci covid-19.

Čtěte také

Co ale Pospíšilovi vadí, je diskriminace maloobchodu, který je vládními opatřeními zasažený víc než velkoobchod. To ostatně vadí i skupině senátorů, kteří podali ústavní žalobu, podle níž jsou opatření diskriminační a znamenají likvidaci menších prodejen a podnikatelů. 

„Svobodná společnost pro mě neznamená, že nejsou vůbec žádné regulace, pak by to byla anarchie. Regulace, které mají smysl a jsou ve veřejném zájmu, třeba ochranná pomůcka – rouška, má svou logiku. Proto ji bez problémů nosím,“ dodává Pospíšil.

Nenosit roušku není nesolidární

Zpěvák Daniel Hůlka tvrdí, že se z roušek stal podivný symbol.

„Jsou místa, kde je roušky potřeba nosit, ale, a utvrzuje mne v tom spousta lékařských studií, že dlouhodobé nošení roušky všude, třeba venku, je podle mě nesmyslné – navíc i zdraví škodlivé.“

Čtěte také

Podle něj jsou místa, kde „může rouška něčemu pomoct, ale nosit je celou dobu vevnitř i venku mi přijde jako totální nesmysl.“ Stejně jako „trápení dětí ve škole“.

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová zpěvákova slova o škodlivosti roušek zpochybňuje: „Myslím, že tak to není. Lidé, kteří jsou třeba alergici nebo mají ekzémy, to mohou řešit typem roušky. Ale nevím, na jakém podkladě by roušky mohly někoho ohrožovaly,“ říká.

Stále se tady omílá věta, že kdo nenosí roušku, ohrožuje ostatní. Snažíte se ve všech vzbudit pocit viny za to, že je nosit nechtějí.
Daniel Hůlka

Hůlka odmítá i úvahu, že kdo nenosí roušky, není solidární se zdravotníky v nemocnicích, kteří pečují o nemocné covidem-19.

„To mi přijde překroucené a hodně manipulativní,“ říká a dodává: „Stále se tady omílá věta, že kdo nenosí roušku, ohrožuje ostatní. Snažíte se ve všech vzbudit pocit viny za to, že je nosit nechtějí. To je fakt nesmysl.“

Primářka Roháčová ale zdůrazňuje, že hlavní je udržet infekci pod kontrolou, i třeba používáním roušek. „Abychom se zvládli postarat o ty nakažené, kteří potřebují nemocniční péči. K tomu slouží ta opatření a dodržování věcí, které jsou pro nás všechny nepohodlné. Ale neumíme to zatím dělat jinak: teď nemáme ani lék, ani očkovací látku,“ dodává.

Rouškaři vs. odpírači

Na druhou stranu Hůlka nepatří ani mezi zapřisáhlé odmítače roušek. „Pokud ji někdo odmítá nosit kdekoli, tedy i tam, kde je to potřeba – tak to se mi nelíbí,“ přiznává.

Čtěte také

Oba tábory by podle zpěváka měly hlavně přemýšlet. „Jsou tady rouškaři a odpírači, a to je z extrému do extrému. Extrémní odpírači jsou strašně agresivní. A to mi přijde špatně. Myslím, že bychom se měli všichni rozumně dohodnout a najít nějaký kompromis,“ dodává.

Ivo Strejček s Hůlkou souhlasí, i podle něj se debata iracionálně posouvá do polohy, že jsou „ti správní a ti špatní“. „Koronavirus tady je. Líbí se mu tady a určitě s námi dál bude. Musíme se s ním naučit žít. Není to ale nemoc, která má mít výsadní právo určovat běh našich životů. Neměli bychom připustit, že nám určí, jak budeme žít. Jestli budeme chodit do školy, svobodně podnikat, jak trávit volný čas.“

Celý pořad Souvislosti si poslechněte v audiozáznamu. Dalším hostem pořadu byl zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Václav Jabůrek.

Ptal se Petr Dudek.

autoři: Petr Dudek , lup
Spustit audio

Související