ČSSD přechytračila jen sama sebe. Nálepky politických oportunistů se nezbaví, věří novinář

23. listopad 2018

Sněmovna hlasuje o vyslovení nedůvěry vládě, ale je skoro jisté, že opozice v tomto smyslu úspěšná nebude. Zástupci sociální demokracie oznámili, že opustí hlasovací sál. Prospěje ČSSD rozhodnutí zůstat v Babišově vládním kabinetu, nebo způsobí další pokles volebních preferencí?

Lída Rakušanová: Kvadratura parlamentního kruhu

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

Jak dopadne eventuální hlasování o důvěře vládě ve sněmovně bylo jasné už před jeho pátečním termínem.

„Nezdá se mi, že sociální demokracie bude schopná svůj program ve vládě prosazovat. Takhle jen dělá fíkový list Andreji Babišovi,“ uvedl v pořadu Pro a proti publicista Jan Gruber z Deníku Referendum.

Ten připomněl, že je premiér podezřelý z „rozkrádání evropských dotací“, daňových úniků v kauze korunových dluhopisů nebo ovlivňování médií. „I přes to se ČSSD rozhodla do vlády jít. Aby ji nakonec přesvědčilo, že Babiš není úplně dobrý otec, to pro ně mnoho neznamená.“

Jak můžete říkat, že něčemu, tedy vládě, věříte a zároveň se o to aktivně nezasadit? ČSSD chtěla ukázat nějaký odstup, ale obávám se, že tady strana přechytračila sama sebe a nálepky oportunistů se nakonec nezbaví.
Jan Gruber

Andrej Babiš má prý spoustu jiných možností. „To, že nechce ustupovat, je jeho volba. A je otázkou, jestli má sociální demokracie přejímat odpovědnost za nezodpovědné chování někoho jiného a říkat tomu státotvornost.“

„Pokud politické strany nesouhlasí s politikou Andreje Babiše a s tím, co reprezentuje, je třeba ho porazit politicky, ve volbách. A na tom se musí pracovat, a ne s ním sedět ve vládě,“ upozornil Jan Guber.

Dienstbier: Prezident nebere ohledy na politickou kulturu, když dopředu říká, že pověří Babiše

Druhá vláda Andreje Babiše žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

Sociální demokraté se nezúčastní pátečního hlasování o nedůvěře vládě, pro jejíž vyslovení by opozice potřebovala 101 hlasů. Hnutí ANO a komunisté už ale oznámili, že pro pád vlády hlasovat nebudou.

ČSSD stabilizuje politickou situaci

Pavel Šaradín z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a poradce ČSSD věří, že mají sociální demokraté šanci svůj program v této vládě prosadit.

Stran oprávněnosti nařčení Andreje Babiše z nezákonného jednání expert připomněl, že zatím nemáme žádná fakta. „Máme jen tvrzení, která jsou proti sobě. V žádném případě nechci premiéra obhajovat a myslím si, že by bylo lépe, kdy hnutí ANO nabídlo jako premiéra někoho jiného.“

Svým rozhodnutím neúčastnit se hlasování o důvěře vládě ČSSD deklaruje, že vládnímu projektu věří, ale nemá zároveň potřebu nést politickou odpovědnost za to, z čeho je Andrej Babiš obviňován.
Pavel Šaradín

Aktuální politická realita prý stojí na tom, jestli je lepší chaos, nebo stabilní vláda. „A domnívám se, že v současné době ČSSD skutečně stabilizuje politickou situaci a garantuje i nezávislost vyšetřování případu Andreje Babiše.“

„Obávám se chaosu. Víme, jak fungovala menšinová vláda ANO, byla takřka jak utržená z řetězu, spolu s SPD a komunisty si mohla dělat, co chtěla. Když by prezident opět jmenoval Babiše premiérem, tak je jasné, že by situace byla horší, než je nyní,“ varoval Pavel Šaradín.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související