Covid-19 je banální virózka, která není schopná zkrátit člověku život o víc než několik měsíců, myslí si evoluční biolog Zrzavý

13. srpen 2020

O původci pandemie, viru SARS-CoV-2, toho zatím moc nevíme, uznává profesor evoluční biologie Jan Zrzavý. „Na lidskou evoluci koronavirus nebude mít vliv,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

Zrzavý tak usuzuje z dosavadního vývoje pandemie. „Jakákoliv evoluce je vázaná na rozmnožování. Takže v okamžiku, kdy jsme se domnožili a dochovali svoje potomky, evolučně končíme. A je úplně jedno, co se s námi stane,“ vysvětluje.

Čtěte také

Přestože koronavirus stejně jako všechno živé mutuje, není podle Zrzavého žádný důvod předpokládat, že zmutuje v neselektivního zabijáka. Spíš naopak.

Biolog připomíná, že z hlediska evoluce je důležitější, jaké lidi virus zabíjí, než kolik jich zemřelo. „Možná už je načase opravdu říct, že covid-19 je banální respirační virózka, která v zásadě není schopná zkrátit člověku život o více než několik měsíců,“ shrnuje.

Pokud by měl mít koronavirus na lidskou evoluci větší vliv, musel by „hrábnout“ do rozmnožovacího věku života.
Jan Zrzavý

A dodává, že v situaci, kdy se neděje vůbec nic a přitom všichni šílí, by možná pomohlo mít nadhled a zklidnit se.

Motorem evoluce jsou sociální vztahy

Tím, co dnes pohání evoluci, není lítý boj o holý život, ale sociální vztahy, upozorňuje host Barbory Tachecí. „To, že se nevraždíme, neznamená, že se navzájem nevyužíváme a nezneužíváme – ubývá případů, kdy interakce mezi dvěma lidmi potřebuje sekeru, ale ty interakce tu pořád jsou,“ říká.

Jen tu hru hrajeme jinými prostředky.
Jan Zrzavý

To, že dnes nemáme tolik dětí, souvisí hlavně se změnou životního stylu. „Žijeme jinak, než jsme žili před tisíci lety. Dětí máme málo, protože do nich hrozně investujeme – všechno, co máme, vrazíme do jednoho nebo dvou dětí,“ vysvětluje Zrzavý.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Janem Zrzavým. Mluvili třeba o tom, jak probíhá lidská evoluce, o lidské inteligenci a o virech, které měly vliv na lidskou evoluci.

Spustit audio

Související