Co týden, to minipivovar. „Podle mého střízlivého odhadu jich můžeme mít jednou i 1000,“ říká pivovarnický expert

21. říjen 2016

Plzeňský Prazdroj zdražil pivo, ale cenová válka na českém trhu se zatím nekoná. Největší tuzemský výrobce od října zvýšil ceny svých výrobků o více než tři procentra, další pivovary však zatím s cenami nehýbaly. Vyčkávají, zda se jim kvůli dražšímu plzeňskému nepodaří přetáhnout některé pivaře ke své značce. Jaroslav Skalický se zajímal o to, jak pravděpodobné je, že i ostatní výrobci piva zdraží a co vlastně vedlo ke zdražení Prazdroj.

O korunu víc?

„Úprava cen odráží, jak významné investice plzeňského Prazdroje, tak důraz na suroviny té nejvyšší jakosti," zdůvodňuje zdražení mluvčí Prazdroje Jitka Němečková. Pokud jde o suroviny, zvýšily se hlavně ceny chmele. Kvůli velkému suchu se ho totiž loni urodilo o třetinu méně. Některé restaurace už pivo z Prazdroje zdražily, irská hospoda na pražských Vinohradech se k tomu chystá. „Pivovar pro restaurace zvedl o korunu na půllitru dvanáctistupňového piva a o šedesát halířů u desetistupňového piva. Samozřejmě se musíme podrobit a budeme zvedat cenu. Ještě ale nevíme o kolik," říká Miroslav Novák, majitel restaurace.

Váhání dalších pivovarníků

Další pivovary zatím zdražení svých výrobků nehlásí. Podle pivovarnického experta Jana Veselého se ale nakonec pivovary k Prazdroji přidají. „Pivovary vždycky velmi pečlivě sledují, co dělá ten největší hráč na trhu, čili Prazdroj. Proto se budou snažit chvíli počkat, vydržet se sníženou cenou, co kdyby přilákali některé zákazníky od Prazdroje k sobě, no a potom se k tomu zdražení připojí," říká Jan Veselý. Podle něho ten, komu pivo chutná, na cenu nehledí.

Boom minipivovarů

Důkazem tohoto trvzení je rozmach minipivovarů. Se spotřebou 143 litrů na hlavu je Česko ve spotřebě piva stále světovou jedničkou. Počet minipivovarů podle Miroslava Petra dále poroste. „V současné době jsme zhruba na počtu 350 a skutečně platí trend, co týden, to jeden nový minipovar. Proč by tu jednou nemohlo být 1000 minipivovarů? A to si myslím, že je to ještě docela střízlivý odhad," říká Miroslav Petr.

„Balená piva se potýkají s malou marží. U čepovaného, když si porovnáte desítku, tak ta bude u výčepního výrazně dražší. Marže hospodského bude vždy výrazně vyšší,“ říká.

O pivu a trendech v tomto odvětví si poslechněte víc v pořadu Řečí peněz.

autoři: jas , Martin Ocknecht
Spustit audio