Většina lidí dřív umírala v nemocnicích, my jsme to pomohli změnit, říká zakladatel Avastu

23. prosinec 2017

Není mnoho oborů, ve kterých se Česká republika může směle nazývat velmocí. Kromě výroby piva nebo automobilů jsou to také antivirové programy Avast a AVG od stejnojmenných firem. Avast loni v létě svého konkurenta odkoupil a v příštím roce se velmi pravděpodobně objeví na londýnské burze. Zvláštní pozornost si ale tato společnost zaslouží i tím, že 2,5 procenta provozního zisku pravidelně dává na dobročinné účely, loni rozdělila bezmála 91 milionů korun.

„Když jsme Nadační fond Avast v roce 2010 zakládali, tak jsme takové ambice neměli. Začátky byly docela hektické, ale do dvou let se to podařilo stabilizovat a dnes má fond velmi dobrou reputaci,“ říká Pavel Baudiš, spolumajitel společnosti Avast.

Fond podporuje například Konto Bariéry nebo Centrum Paraple, ale zaměřuje se především na paliativní péči, které se v té době nikdo příliš nevěnoval. Podařilo se přesvědčit ministerstvo zdravotnictví a prosadit změnu legislativy o domácí hospicové péči. „Dřív většina pacientů umírala v nemocnicích, přitom by rádi umřeli doma,“ upozorňuje.

Viry se mění


Fámu, že antivirové společnosti vytvářejí viry, jsem slyšel tolikrát, že už mi ani nepřipadá vtipná. Nejdůležitější je pro nás důvěra uživatele, kterou je strašně lehké ztratit, pokud by se na něco takového přišlo.Pavel Baudiš

Spolu se svým kolegou Eduardem Kučerou je Baudiš v první desítce nejbohatších Čechů podle žebříčku časopisu Forbes. „Považuji to za legrační, protože část těch peněz je naprosto virtuálních. Považuji se za celkem bohatého člověka, ale ani tak ne kvůli penězům, ale díky tomu, co se nám podařilo vybudovat,“ přiznává jeden ze zakladatelů Avastu.

První antivirový program napsal Baudiš již roku 1988. Zatímco v 90. letech byli autory virů hlavně mladí muži, kteří si chtěli užít svých patnáct minut slávy, ale nešlo jim o peníze, tak od roku 2000 se to radikálně změnilo. Drtivá většina škodlivého softwaru je dnes zaměřena na získávání informací, peněz a na ovládnutí a zneužití počítače.

Fúze se vyplatí

Pavel Baudiš

„Jsou v tom velké peníze na straně pachatelů, kteří pracují na profesionální úrovni. Škodlivé programy budou vznikat i v budoucnu a firmy, jako je ta naše, budou stále potřeba,“ upozorňuje Baudiš, jehož antivir v současnosti chrání více než půl miliardy uživatelů.

Na nákup konkurenčního AVG si Avast u bank půjčil téměř 1,3 miliardy dolarů, přesto ale věří v potenciál spojených firem. „Zájem o nás byl velký a podařilo se nám snížit úrok. Je rozdíl půjčit si na akvizici, nebo na výplatu dividend,“ zdůrazňuje.

autor: bre
Spustit audio