Kdybych měla o manželově působení pochybnosti, nejmenuji se Bakala, říká Michaela Bakala

5. únor 2018

Michaela Bakala je jednou z nejznámějších žen českého byznysu, a také jednou z nejbohatších. Její život zásadně ovlivnila krása. Podniká v médiích i v luxusu, ale taky ve filantropii. Přestože se do Česka vrací už jen příležitostně, tak její jméno, nebo respektive jméno jejího manžela Zdeňka, v Česku zmiňují hlavně politici docela často a ne vždycky v pozitivním světle.

Působí ve správní radě Knihovny Václava Havla, vlastní síť luxusních butiků v Pařížské ulici, je v představenstvu vydavatelství Economia, angažuje se v rodinné nadaci a má čtyři děti. Michaela Bakala je podle svých slov spokojená ve všech rolích, které může střídat, přecházet od rodiny k byznysu nebo filantropii, protože má ráda pestrý život.

Jak se daří luxusnímu obchodu v Pařížské ulici? „Když jsme to rozjížděli, přebírali jsme v první řadě prodej luxusních hodinek a šperků, nebyla k tomu divize fashion. Pak se ukázalo, že není důležité mít co největší počet butiků a zastoupení co největšího počtu značek, když to nedává komerční smysl. Musíme si uvědomit, že za posledních tři až pět let, a já jsem to předpovídala, se mění klientela a způsob chování. Dřív byly celá Pařížská, ale i luxusní segment v Evropě, zvyklá, že stačí prodávat turistům, u nás hlavně z Ruské federace, Číny a bývalých sovětských zemích, kteří utáhli 70 nebo 80 % obratu. Dneska už je to téměř půl na půl,“ říká Bakala.

Dodává, že to není tím, že by Češi zbohatli, ale tím, že si uvědomili, že v Pařížské dostanou aktuální zboží za srovnatelné ceny a není důvod pro něj létat do zahraničí.

Média a Zdeněk Bakala

Michaela Bakala je také členkou představenstva vydavatelství Economia. „Jak já chápu Economii, myslím si, že dnes dělá obrovskou službu, že zůstává na trhu. V dnešní situaci, kdy jsme v záplavě různých pochybných nově vzniklých webů, pokusů o fake news, o matení veřejnosti, se celosvětově ukazuje, že se veřejnost bude postupně vracet k redakčním věcem. To znamená k věcem, které jsou profesionálně zpracované, kde jsou ověřené zdroje, redaktor i vydavatelství jsou zodpovědní za to, že se nešíří polopravdy, a odvádí se profesionální novinářská práce. To je úkol do budoucna pro novináře i majitele médií, aby období, kdy jsou znejišťováni a zpochybňováni, ustáli a aby je to motivovalo k ještě lepší práci.“

Její manžel Zdeněk Bakala nemá minimálně u některých českých politiků jako podnikatel nejlepší pověst. Ona sama ale o svém manželovi pochybnosti nemá. „Kdybych měla jakoukoliv pochybnost, tak tu dnes nesedím a pravděpodobně mé příjmení není Bakala. Zdeněk Bakala zaujímá zajímavou pozici ve vývoji České republiky a kapitalismu v ČR. Ten příběh není ukončený a já jsem přesvědčena, že jeho působení bylo velmi pozitivní z hlediska České republiky a že se to ještě ukáže. Já vím to, co vím, jsem hrdá na to, že se jmenuji Michaela Bakala.“

Její děti jezdí ze Švýcarska, kde žijí, pravidelně do Česka za rodinou a přáteli. Podle jejího názoru ví, že jsou Češi, a jednou budou dobře připraveni na to, aby rozuměli, co centrální Evropa ve světě znamená.

Je pro ženy těžší se prosadit? Měla by mít Česká republika prezidentku? A co si myslí o kampani MeToo? Poslechněte si celý rozhovor s Michaelou Bakala >>
autoři: psi , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.