Co je to drezura? Novela zákona míří proti cirkusům, dopadů se bojí i chovatelé volně létajících papoušků

7. prosinec 2020

Konec využívání divokých zvířat v cirkusech i konec klecových chovů slepic přináší novela zákona, kterou už podepsal prezident republiky. Jenže obavy mají i chovatelé papoušků, kteří je nechávají volně létat a cvičí je, aby se vrátili k chovateli. Tito chovatelé se teď dopadů novely obávají. „Je to napsané strašně nešikovně,“ komentuje novelu v pořadu Natura Magdaléna Žohová ze Společnosti Laguna.

Přijetím zákona na ochranu zvířat proti týrání se Česká republika přidává k dalším evropským zemím, které chtějí zlepšit podmínky divokých zvířat chovaných v zajetí. „Chov těchto zvířat by měl probíhat za účelem ochrany druhů a jejich přirozeného prostředí,“ vysvětluje základní ideu novely Anna Bernátková z organizace Svoboda zvířat.

Čtěte také

Zásadní dopad tak nově přijaté znění zákona má především na cirkusy. „Ty už ze své podstaty nemohou zvířatům zajistit dostatečné podmínky pro život – poskytují malé prostory a neustále se přemisťují, ignorují jejich sociální potřeby. Cirkusy nemají ani výchovnou nebo vzdělávací funkci. Naopak. Návštěvníci cirkusu mohou při představení získat zkreslený pohled na potřeby a přirozené chování divokých druhů zvířat,“ dodává Bernátková.

Mezi odpůrce novely se ale přidali chovatelé velkých druhů papoušků, kteří si dopadů novely všimli až pozdě. Řada z nich totiž praktikuje takzvané volné létání, tedy chov, při kterém papoušky jejich majitel nechává volně poletovat krajinou. K tomu, aby papoušek při vypuštění neuletěl, je ale zapotřebí poměrně náročný výcvik.

„V tom zákoně je nešťastně řečeno, že jakýkoliv trénink je drezura, a to je zakázáno,“ říká Magdaléna Žohová, předsedkyně organizace pro pomoc papoušků v nouzi Společnosti Laguna. Podle ní znamená takto obecná formulace prakticky konec legálního výcviku papoušků pro volné létání.

Papoušci v kondici

Volné létání přitom není jen atrakcí pro diváky nebo chovatele. „Dělá se to především pro ty papoušky. Nezapomeňte, že jsou to ptáci – mezi jejich přirozenou vlastnost patří právě létání. Zrovna ti velcí papoušci, jako jsou právě ara, jsou výborní letci,“ připomíná v pořadu Natura na Plusu Václav Peričevič, chovatel volně létající ary.

Čtěte také

Podobný způsob chovu má podle něj zásadní vliv na kondici ptáků. „Prospívají samozřejmě daleko lépe než v jakékoliv voliéře nebo kleci. Ten pták skutečně lítá pět až deset minut v kuse. Jsou to možná i kilometry, kam ten papoušek je schopen zaletět,“ dodává.

Výcviku se navzdory formulaci zákona hodlá dále věnovat i Žohová: „Já to řeknu otevřeně – vstoupím do ilegality, protože já ty ptáky nebudu nikde věznit. A ti ptáci se nedají pustit, když to neumí. Pokud bude schopný, tak budu překračovat zákon, protože budu učit papouška, jak se vracet na ruku a jak se neztratit.“

My jsme nepropagovali zákaz volného létání papoušků, ani podobných aktivit, ale konec drezury. Volný let papoušků, to není drezura.
Anna Bernátková, Svoboda zvířat

Obavy chovatelů však prý nejsou na místě. „Zákon se nedotkne přirozených projevů divokých zvířat, ani nijak neomezí jejich trénink například za účelem zjednodušení veterinární péče nebo za účelem přirozených pohybových aktivit těchto zvířat. My jsme nepropagovali zákaz volného létání papoušků, ani podobných aktivit, ale konec drezury všech divokých druhů zvířat. Volný let papoušků, to není drezura. Je to přirozené chování, které ty druhy normálně předvádí,“ snaží se chovatele uklidnit Bernátková, která se na znění zákona sama podílela.

A stejný názor sdílí také Státní veterinární správa. „Nedomníváme se, že by ty hromadné akce volného létání papoušků měly být touto novelou zasaženy. To znamená, že my na ně nehledíme jako na drezuru, kterou řeší tato novela zákona. Díváme se na to jako na veřejné vystoupení, ale není to zasaženo, nebude se to omezovat a nebude se to ani nijak sankcionovat,“ říká její tiskový mluvčí Petr Vorlíček.

Chovatelé ve střehu

Ani tato slova ale chovatele papoušků moc neuklidňují. „Formulace jsou příliš obecné na to, aby někteří z úředníků, kteří potom budou podle té novely kontrolovat činnost chovatelů, nemohli novelu zneužít pro pokutování nebo dělání problémů chovatelům, kteří se věnují například tomu volnému chovu,“ popisuje, v čem vidí zásadní problém, Jan Potůček, šéfredaktor serveru Ararauna.cz.

Čtěte také

Problému by podle něj výrazně pomohlo jasné definovaní pojmů a celkové zpřesnění znění nového zákona. „Novela velice často používá termíny drezura a výcvik a občas je zaměňuje. Myslím si, že by bylo třeba používat buď jedno, nebo druhé. Drezura je naprosto jasná – je to prostě příprava zvířete na nějaké vystoupení před veřejností, speciálně v cirkusech. Výcvik, to je něco jiného. Týká se například psů, kteří jsou v této novele explicitně zmíněni jako výjimka,“ zlobí se Potůček.

Zmíněná výjimka se v zákoně týká také dravců pro sokolnictví, ale ne papoušků. „Ta novela neříká přesně, koho se týká. Používá špatné pojmy, a proto jsme se obávali, že bude zneužitelná,“ uzavírá Jan Potůček ze serveru Ararauna.cz.

Poslechněte si celý pořad Natura Ondřeje Nováka. Dozvíte se také, proč je potřeba volné létání praktikovat na srazech společně s dalšími chovateli nebo kolika chovatelů u nás se problém vlastně týká.

autoři: Ondřej Novák , Ondřej Skácel
Spustit audio