Jsme proti drezuře. Divoká zvířata by se neměla nutit k nepřirozeným cvikům, říká Přemysl Rabas

28. listopad 2020 10:32

V programech nově koncipovaných cirkusů ve světě už není hlavním aktérem zvíře a jeho artistické kousky, ale člověk a akrobatická čísla. U nás tomu tak zatím není. Změnu přinese až novela zákona zakazující drezuru divokých zvířat v cirkusech a při dalších veřejných vystoupeních, která začne platit 1. ledna 2022.

Čtěte také

O tom, že by se divoká zvířata neměla nutit k nepřirozeným cvikům a úkonům, je přesvědčený i ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas, se kterým na toto téma hovořila redaktorka Dana Voňková.

Novelu zákona č. 246/1992 Sb. podepsal prezident republiky Miloš Zeman 19. listopadu 2020. Od 1. ledna 2022 tak nebude možná drezura nově narozených jedinců všech divokých druhů zvířat. Cirkusy také nebudou smět tato zvířata množit ani jinak nabývat.

Lví smečka v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Dosavadní zákon přitom zakazoval drezuru pouze u jedinců vybraných druhů divokých zvířat narozených po roce 2004, konkrétně primátů, ploutvonožců, kytovců (vyjma delfínovitých), nosorožců, hrochů a žiraf. Nově se tak zákaz bude týkat nejen množení divokých druhů zvířat v cirkusech, ale i drezury nových mláďat tygrů, slonů či medvědů.

Čtěte také

Ačkoli diskuse o zastavení drezury zvířat v cirkusech byly v Poslanecké sněmovně i v Senátu bouřlivé, novela nakonec prošla bez větších obtíží v září Poslaneckou sněmovnou a v listopadu pak Senátem. Přitom v Senátu byl na stole i pozměňovací návrh, který vracel znění zákona v oblasti drezury do stávající podoby.

Svoboda zvířat, jakožto organizace na ochranu práv zvířat, o zastavení využívání divokých druhů zvířat v cirkusech dlouhodobě usilovala. Přijatou změnu zákona proto vítá.

Změnu zákona požadovali i odborníci

Česká asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad vydala na začátku roku stanovisko, ve kterém vyzvala poslance a poslankyně, aby přijali právní úpravu, která zamezí odchovu a drezuře divokých druhů zvířat v cirkusech. Pod stanovisko se podepsalo na 150 dalších veterinářů, vědců, akademiků a odborných pracovníků.

Čtěte také

V České republice je v současné době aktivních přibližně 21 cirkusů s asi 600 zvířaty. Asi 15 cirkusů vystupuje s volně žijícími (tedy nedomestikovanými) druhy zvířat, kterých je celkem v cirkusech asi 130. Údaje získali v roce 2018 ochránci zvířat z Krajských veterinárních správ.

Podle reprezentativního průzkumu veřejného mínění od agentury Focus ze září roku 2018 byla pro změnu legislativy i většina české veřejnosti. 74 procent respondentů si přálo zamezit využívání všech divokých druhů zvířat v cirkusech.

Nový výběh gepardů ve dvorském safari parku

Ukončení využívání divokých druhů zvířat v cirkusech je celosvětovým trendem. Jen v Evropě jej postavilo mimo zákon již 15 evropských států, mezi nimi např. Belgie, Estonsko, Norsko, Rakousko nebo Řecko. Vystupování divokých druhů zvířat v cirkusech nedávno výrazně omezilo i Slovensko.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související