Církvím ujel vlak. Dnes jsou hlavní překážkou pro duchovní rozvoj, myslí si publicistka Brůhová

14. listopad 2021

Po revoluci Daniela Brůhová vystudovala Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy, později se dala na novinářskou dráhu a po letech v médiích se přihlásila na doktorát. Lidé podle ní potřebují něco jiného, než jim dnes církev nabízí. „Možná s ní nějakým způsobem sympatizují, ale nepotřebují být v instituci. A řekla bych, že dnes je církevní instituce největší překážkou pro nějaký duchovní rozvoj,“ uvažuje.

Publicistka Daniela Brůhová působila v Českém rozhlasu, pak ale přitakala výzvám života v jiných oblastech

Zúčastnila se archeologických vykopávek v Izraeli. Tam zjistila, že archeologie je špinavá dřina, ale také to, že zvládne odnosit tisíc kýblů písku a kamení denně nebo komunikovat s mezinárodními kolegy a mladými studenty.

„Objevili jsme tam sošky staré až 8 tisíc let před naším letopočtem,“ vypráví v Hovorech Evy Hůlkové a přiznává, že domů si z vykopávek mohla dovézt také suvenýr – 800 let staré ucho džbánu.

Vlak, který ujel

Když se ohlíží do 90. let, vzpomíná na obrovský boom a zájem o všechno, co se týká duchovna, tedy i církví. „Řekla bych ale, že církve si trochu nechaly ujet vlak, protože měly pocit, že musí navázat tam, kde skončily, což bylo někdy v 50. letech, možná v roce 1948. Doba se ale změnila.“

Čtěte také

Skandály, o kterých se v souvislosti s římskokatolickou církví mluví, nejsou jen otázkou dneška, myslí si. „Člověk je hříšný a chybující… není svatý a lumpárny dělá stejně v církvi jako v jiné organizaci, kde je zaměstnaný,“ konstatuje.

Před několika lety obdržela Daniela Brůhová cenu za přínos k rozvoji filantropie, ale je také držitelkou ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Dlouhodobě se totiž zajímá o neziskový sektor.

„Myslím, že neziskové organizace jsou pilířem občanské společnosti a můžeme v nich kultivovat svoje myšlenky a svoje činy. Například neziskové organizace, které se v současné době zabývají ekologií a změnou klimatu, jsou podle mě nesmírně důležité.“

Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související