Čínský prezident svým soudruhům vzkazuje, aby se poučili z rozpadu SSSR, rozebírá list South China Morning Post

2. červenec 2020

Čínská komunistická strana slaví 99 let od založení a straničtí ideologové výročí pojali jako oslavu vítězství nad nemocí covid-19.

Kondici čínských komunistů rozebírá list South China Morning Post psaný z Hongkongu. Čínský prezident Si Ťin-pching svým soudruhům vzkazuje, aby se poučili z minulosti. A podle listu tím má na mysli rozpad Sovětského svazu. Čínský režim by proto neměl polevovat z leninistických základů stranické organizace a vlády pevné ruky – vyplývá z prohlášení.

Čtěte také

Podle stranických ideologů epidemie koronaviru prokázala, že čínský politický systém nemá ve světě konkurenci. Šíření koronaviru naopak srazilo Spojené státy americké na kolena.

Čtenáři stranického Lidového deníku si dále mohli přečíst o těžké válce s virem, kterou ale čínští komunisté pod vedením Si Ťin-pchinga za cenu obětí dovedli ke skvělým strategickým výsledkům. Nemoc, která se rozšířila z čínského Wuchanu, má na celém světě už půl milionu obětí – dodává k tomu z Hongkongu South China Morning Post.

Kdo povede CDU-CSU?

Příklady táhnou a své o tom vědí němečtí křesťanští demokraté, ti se čím dál víc zhlíží v rakouském kancléři Sebastianu Kurzovi. Tématu se věnuje německý Die Zeit.

Koalice CDU/CSU po odchodu Angely Merkelové potřebuje kromě nového lídra taky zajímavého koaličního partnera. Otázka prý není, jestli se černo-zelená koalice stane skutečností, ale kdo bude stát v jejím čele. Možnou spolupráci se zelenými naznačil tento týden taky Friedrich Merz, který má v souboji o nástupnictví zastupovat konzervativní křídlo CDU.

Čtěte také

Velmi vstřícný je taky jeho liberální soupeř Armin Laschet, který by mohl být pro německé Zelené nejpřijatelnějším partnerem. O vedení kampaně se bude ucházet taky bavorský premiér Markus Söder.

Ten si před minulými zemskými volbami vyzkoušel, že ostrá rétorika blízká Alternativě pro Německo jeho straně spíše škodí. Tehdy taky někteří středoví příznivci CSU volili raději Zelené. Söder se teď snaží v Mnichově vzdorovat Zeleným ekologickým programem s důrazem na ochranu klimatu. Jemnější tón v Bavorsku převládl taky v otázce uprchlíků.

„To nejlepší z obou světů“. Slogan rakouské vládní koalice lidovců a zelených. Vídeňská vláda se snaží smířit rozvoj hospodářství s ochranou přírody a takový směr je pro německé křesťanské demokraty poměrně lákavý. Už v prosinci se rozhodne o tom, kdo koalici CDU/CSU napřesrok do voleb a následného vyjednávání povede.

Mají vinaři v Rakousku problém? 

Vídeňští vinaři už koronavirovou ztrátu nedoženou, tvrdí to rakouský list Der Standard. Mezi vinaři se prý rozmáhá nové motto: Nejlepší víno je takové, za které jste dostali zaplaceno.

Čtěte také

Někteří producenti vína totiž stále nedostali peníze za lednové nebo únorové dodávky na trh. Není žádné překvapení, že k lepším výsledkům mají nakročena vinařství, která už před krizí prodávala víno přes internet.

Vinná réva ovšem na tržní výkyv nehledí a roste dál. Pěstitele může těšit to, že hodnota neprodaného ročníku 2019 půjde s časem nahoru. Rakouští vinaři proto podle listu Der Standard nechtějí smutnit a hledí dopředu. Do některých regionů se už vrací turisté a vídeňští vinaři prohlubují sousedskou spolupráci. Zájemcům nabízejí praktický kurz, ve kterém chtějí předávat zkušenosti s pěstováním vína a výrobou výsledného nápoje. Svou vinici má už prý u Vídně taky přední houslista Vídeňské rozhlasové filharmonie.

Celý přehled tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související