Číňané se opět chystají cestovat, ale pandemie covidu tam opravdu není pod kontrolou

28. prosinec 2022

Po třech letech tvrdých uzávěr a omezení kvůli covidu-19 chtějí Číňané vycestovat do světa. Od počátku týdne zaplavují dotazy cestovní kanceláře a na internetu začali ve velkém vyhledávat různé zájezdy a tipy na cesty. Peking v rámci uvolňování protikoronavirových pravidel totiž 8. ledna zruší povinnou karanténu při příjezdu do země. Cestujícím bude stačit negativní PCR test.

Zatím všichni lidé, kteří přijeli do Číny, museli hned po překročení hranic strávit nejméně pět dní v přísné izolaci a pod dohledem na hotelovém pokoji. Následovaly ještě další tři dny v domácí karanténě. Čínská imigrační správa už také oznámila, že lidé budou od 8. ledna smět znovu žádat i o vydání cestovních pasů.

Čtěte také

Podle redaktorky zahraniční redakce Českého rozhlasu Kateřiny Schmiedové je ale problém se současným nekontrolovaným šířením covidu.

Mnoho zemí má tak z přílivu Číňanů obavy a zpřísňují vlastní pravidla na hranicích. Japonsko, Indie a Malajsie už v posledních 24 hodinách oznámily, že cestující z Číny budou muset při příjezdu předkládat negativní PCR test.

Přísnější pravidla zvažují i Spojené státy. Ani do Evropské unie se bez očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativního testu nedostanou.

Na rychlé rušení čínských proticovidových opatření není připravená ani letecká doprava.

Na rychlé rušení čínských proticovidových opatření není připravená ani letecká doprava. Agentura Reuters uvádí, že aktuálně – oproti roku 2019 – funguje jen asi osm procent mezinárodních letů z Číny.

Čtěte také

Čína sice zmírňuje proticovidová omezení, neznamená to, že by se s nákazou vypořádala. A informace, které Peking zveřejňuje, stále nejsou transparentní a úplné. Nikdo tak doopravdy netuší, jak na tom země opravdu je a jaké mutace a varianty koronaviru se tam šíří. 

Všechny lockdowny, neustálé testování a nekonečné izolace dohnaly Číňany na hranici chudoby: přišli o práci, nemohli se starat o blízké a minulý měsíc začali protestovat ve velkém.

Původně jen proti nulové toleranci, nakonec proti celému režimu a někteří dokonce vyzývali k rezignaci prezidenta Si Ťin-Pchinga. Peking následně začal ustupovat a omezení rušit. Jenže očkování v Číně není ani zdaleka dostatečné a uvolnění opatření vyvolalo opět rychlé šíření covidu.

Očkování v Číně není ani zdaleka dostatečné a uvolnění opatření vyvolalo opět rychlé šíření covidu.

Lékaři podle agentury Reuters mluví o přeplněných nemocnicích, kde je pětkrát až šestkrát víc převážně starších pacientů než obvykle. Mezinárodní zdravotničtí experti pak odhadují, že denní přírůstky nakažených se v zemi pohybují kolem milionu případů.

Čtěte také

Číňané se nejvíc zajímají o Macao, Hongkong, Japonsko, Thajsko a Jižní Koreu. Podle agentury Reuters mnozí doufají, že budou moct navštívit rodinu a blízké během oslav čínského Nového roku 22. ledna.

Před pandemií v roce 2019 mířilo do zahraničí zhruba 155 milionů turistů z Číny, o rok později už to bylo pouhých 20 milionů, uvádí online platforma Statista.com.

Víc si poslechněte v audiu, připravila Kateřina Schmiedová. 

Spustit audio

Související