V Číně roste nespokojenost. Strana se ale cítí být dost silná na to, aby krizí prošla, popisuje analytička Rezková

11. říjen 2022

Čínský prezident Si Ťin-pching bude tento týden na sjezdu Komunistické strany Číny nejspíš potvrzen na další funkční období, a to i přes řadu problémů, kterým země v posledních letech čelí. „Čínská ekonomika má problémy už mnoho let. Měla je už před covidem a je to vidět i na statistických ukazatelích, i když ty je nutné brát s rezervou. Letos cílí na růst ve výši 5,5 procenta HDP, ale bude okolo nuly,“ upozorňuje Alice Rezková z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Čína je obrovská ekonomika, ta největší na světě. Ale když se podíváme na produktivitu, tedy kolik HDP se vydělá za hodinu, tak Čína je na 105. místě, na úrovni Mongolska, Kolumbie nebo Indonésie,“ srovnává s tím, že pokud jde o HDP na hlavu, je Čína na úrovni Ruska.

Čtěte také

Čína se také stále drží politiky nulového covidu, takže neustále někde jsou lockdowny a uzavírky průmyslu nebo přístavů. Zároveň ale platí, že čínská výrobní infrastruktura je těžko nahraditelná. Přesto je znatelný odliv západních firem.

Ve velkých problémech se nyní ocitá čínský technologický sektor. Propojení sociálních sítí s obchodem je v Číně podstatně těsnější, než je přípustné na Západě, z čehož ovšem pramení obrovská moc, která se nelíbí čínskému vedení.

Chytří Číňané se začali rozvádět, aby si mohli koupit byty dva.
Alice Rezková

„Například půjčování mezi lidmi, což je moderní i na Západě, se v Číně úplně vymklo z rukou. Nepodléhá to žádné kontrole a s tím, jak komunistické straně ujíždí vlak, tak to dohání výrazně přísnějšími opatřeními, než je nutné,“ soudí Rezková.

Neotřesitelná pozice

Dalším problémem je bublina na trhu s nemovitostmi, o které se sice mluví už téměř deset let, nyní se ale zdá, že začíná praskat. Dvě třetiny domácností mají své úspory investovány do nemovitostí, což vede k budování měst duchů, která čekají, až se do nich někdo nastěhuje.

Nedokážu si představit, jak obrovský tlak by musel vzniknout, aby došlo k nějaké reformě.
Alice Rezková

„Stranu to vedlo k úsměvným opatřením typu, že je zakázáno koupit si více než jeden byt na rodinu, takže chytří Číňané se začali rozvádět, aby si mohli koupit byty dva. Teď přestávají podporovat developery jako takové, lidé se bojí, že projekty vůbec nevzniknou, a začíná panika,“ popisuje analytička.

Přes všechny tyto problémy a panující nespokojenost je ovšem pozice čínské komunistické strany neotřesitelná a podle Rezkové nelze očekávat, že by to znamenalo konec Si Ťin-pchinga. „Spíš bude významné, koho sjezd zvolí premiérem a dalšími členy pracovního týmu. Podle toho uvidíme, kam Čína směřuje,“ dodává.

Čtěte také

Rezková připomíná, že legitimita čínských komunistů je založena na tom, že lidem slibují výkonnou ekonomiku, a tím i lepší život. Tento slib se nyní nedaří naplňovat, na změnu ve vedení to ale přesto nevypadá.

„Nedokážu si představit, jak obrovský tlak by musel vzniknout, aby došlo k nějaké reformě. Strana cítí nespokojenost, ale cítí se být dostatečně silná na to, aby krizí prošla a nastolila rovnováhu,“ uzavírá Rezková.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.