Čeští vědci v Antarktidě objevují nové druhy. Po pěti letech dopluli na vzdálený Eagle Island

23. únor 2017

Antarktická mise českých vědců vstoupila do druhé poloviny. Na základně Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, kterou provozuje Masarykova univerzita v Brně, pobývají od poloviny ledna. Odborníci na místě sledují například vývoj ledovců nebo pátrají po mikroorganismech.

Česká mise se odehrává v průběhu jižního léta, takže teploty se pohybují převážně kolem nuly. Když ale začne foukat silný vítr, může venkovní teplota klesnout až na -20 °C, což vytváří podmínky, ve kterých se podle slov polárníka Pavla Kaplera moc pracovat nedá. Naštěstí ale vědcům počasí spíš přeje.

„Pracujeme na unikátním odledněném území Antarktidy, které po dobu jižního léta nepokrývá sníh – s výjimkou ledovců,“ popisuje podmínky Pavel Kapler.


Snídaně výzkumníků na daleké Antarktidě vypadá podobně, jako ta domácí. Ostatně suroviny na celé tři měsíce si vědci přivezli s sebou.

Polárníci pokračují v každoročních výzkumech, při kterých sledují například vliv změny klimatu na ledovce nebo živé organismy. Novinkou letošní mise je vulkanologický výzkum, který Češi provádí ve spolupráci s tureckou univerzitou v Istanbulu, a výzkum mykologický, při kterém sledují nižší houby.

Letošní česká výprava je početnější než ty minulé. Aktuálně čítá devatenáct členů a výzkumníkům se v tomto hojném počtu letos po pěti letech podařilo přeplout na vzdálený Eagle Island, kde odebrali vzorky hornin, mechů, lišejníků a dalšího materiálu. Detailně je sice budou moci zpracovat až na domácí půdě ve specializovaných laboratořích, ale už teď se zdá, že vědci narazili na nové druhy.

Češi se na základnu Johanna Gregora Mendela každoročně vrací už od roku 2007 a za tu dobu se jim povedlo mimo jiné prokázat, že dynamika vývoje na okraji kontinentu je mnohem větší, než se dříve domnívali.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio