Český rozhlas Plus uvede fenomén Karla Kryla také ve Vídni

4. prosinec 2014

V pátek 5. prosince představí stanice Český rozhlas Plus fenomén Karla Kryla ve vídeňském Nachtasylu. Kromě záznamu jeho koncertu bude představena nová kniha Fenomén Karel Kryl.

Český rozhlas tak pokračuje v projektech „krylovského roku“. Osobnost Karla Kryla ožije v neoficiálním centru české kultury ve Vídni. Nachtasyl představoval pro české exulanty a emigranty prostor, kde se scházeli a diskutovali. Dodnes pak nabízí také přednášky, výstavy a koncerty.

Koncert Fenomén Karel Kryl

I přesto, že v Československu zanechal Karel Kryl velice krátkou fyzickou stopu, stal se fenoménem. Všichni znali jeho písně a jeho písně dotvářely kolorit každého táboráku. Přesto až do roku 1989 byla jediná možnost, jak jeho písně poslouchat a to právě díky pořadům stanice Rádio Svobodná Evropa, případně získáním zahraničních nahrávek. Často hrával také v emigraci pro své krajany, stejně jako v roce 1987 odehrál svůj první koncert z mnoha ve vídeňském Nachtasylu, Tento pátek se v tomto symbolickém prostoru rozezní právě archivní záznam koncertu Karla Kryla z roku 1987.

V rámci večera bude také představena kniha Fenomén Karel Kryl autorů Ivany Denčevové, Michala Stehlíka a kol. Publikace vznikla na základě cyklu pořadů Fenomén KK, který odvysílala stanice Český rozhlas Plus. Vybrané díly tohoto exklusivního rozhlasového cyklu budou mít možnost návštěvníci slyšet také ve Vídni.
Pozornost této mimořádné události bude věnovat také rakouská veřejná zpravodajská rozhlasová stanice ORF, která zde bude natáčet reportáž. Partnerem akce je České centrum ve Vídni.

Pořad Historie Plus, který uvedl cyklus Fenomén Karel Kryl si je možno poslechnout v iRadiu Českého rozhlasu. Více informací o stanici a jejich pořadech naleznete zde.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio