Česká zástrčka se nějak nevejde do evropské zásuvky, komentuje ekonom Zahradník systém dotací EU

10. září 2019

Host pořadu Osobnost Plus Petr Zahradník je už deset let členem Národní ekonomické rady vlády a působí také v poradní instituci Evropské unie. 

Čtěte také

„Karl Marx byl vynikající analytik 2. poloviny 19. století. Byl schopen velmi dobře empiricky zmapovat situaci zejména ve Velké Británii,“ vysvětluje Petr Zahradník proč si myslí, že je dobré německého filozofa znát.

„Na druhou stranu vývody, které z jeho díla vedly, už nejsou následováníhodné,“ dodává. Přesto je ale Marxův příspěvek ekonomii nezpochybnitelný. Nejaktuálnějším tématem autora kritiky politické ekonomie Kapitál je prý otázka rozdílů v příjmech a majetcích. Ten totiž Zahradník považuje za rizikový faktor i dnes. Česká republika si v tomto směru ale stojí poměrně dobře, tvrdí ekonom.

Jako vzory možného řešení propastných rozdílů mezi chudými a bohatými uvádí příklad severských zemí nebo politiky Spojených států amerických. Zatímco Seveřané sázejí na vysokou míru zdanění, v USA spíš spoléhají na přirozený vývoj.

Skandinávie vs. USA

„V praxi je severské řešení nejschůdnější, do našich podmínek ale nepřenositelné. A to i z důvodů povahových… Švédové a Dánové to jednoduše nerozkradou, ale v Česku bych měl obavy,“ hodnotí Zahradník.

Cestou je zdravý selský rozum a rozumná sociální politika, která by ale nebyla tak nákladná, jak ve Skandinávii.
Petr Zahradník

Petr Zahradník je mimo jiné členem Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV), který funguje jako poradní orgán při EU.

„Radíme Evropské komisi v úplně první fázi, kdy lze do připravované legislativy vnést nějakou změnu. Až po nás přichází na řadu Evropský parlament a Rada Evropské unie,“ vysvětluje roli výboru.

Česká zástrčka v zásuvce EU

Velmi komplexním tématem v rámci EU je pak dotační politika. Je prý dobře, že unijní dotace vůbec existují, ale „prostor pro jejich zlepšení je takřka nekonečný,“ dodává. Hlavní problém je totiž rozkrádání evropských finančních prostředků.

Čtěte také

„Prvotní účel dotační politiky je startovací. Podíl dotací je z hlediska investičních nákladů docela malý a je tady trend, aby příjemci dotací byli pouze drobní a střední podnikatelé.“

Problematické dotace obřích koncernů, které se u nás staly „jaksi módní“, prý jen reflektují stav našeho zemědělského a potravinářského průmyslu.

„Zemědělství je tady dominováno relativně nízkým počtem velkých firem, což je v rámci Evropy víceméně unikátní,“ vysvětluje, proč příčinu nevidí na straně Bruselu. „Zkrátka, my do té zásuvky nejsme tu naši zástrčku schopni zastrčit,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrem Zahradníkem. Dozvíte se, proč je pro analytika dobré znát Marxe, nebo proč se rozhodl věnovat právě ekonomii.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.