Česká koruna uprostřed Evropy

21. prosinec 2012
Třetí dimenze

Na jednu stranu šlo o tři generace, které v naší zemi vládly pouhých 127 let. Na druhou stranu právě z tohoto rodu vzešel Největší Čech a naše země zazářila jako klenot. Lucemburkové mají mnoho tváří.

V minulých dnech se na knižních pultech objevila rozsáhlá monografie Lucemburkové. Česká koruna uprostřed Evropy z cyklu České panovnické dynastie Nakladatelství Lidové noviny. Téměř 1000stránková kniha vznikla během 3 let za spolupráce 51 autorů pod editorským dohledem prof. Lenky Bobkové a prof. Františka Šmahela. Formou esejí můžete vstoupit do světa historiků, kunsthistoriků, archeologů, numismatiků, kteří vám představí Lucemburky takové, jací skutečně mohli být.

Co nového se o tomto rodu dočteme? Dokáže smazat stále živé charakteristiky Jana Lucemburského jako cizince, Václava IV. jako opilce, Zikmunda jako lišku ryšavou a Karla IV. proměnit z ikony v člověka? Chybí v této knize nějaké zásadní téma charakterizující dobu? Jak vyřešili kontroverzní témata s tímto rodem spojená?

Lucemburkové. Česká koruna urostřed Evropy

Odpověď nabízí dnešní Třetí dimenze, kam pozvání přijali oba editoři: prof. Lenka Bobková z Ústavu českých dějin FF UK a prof. František Šmahel, zástupce ředitele Centra medievistických studií AV ČR a UK.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14 hodin.

Témata Třetí dimenze od 17. prosince do 21. prosince:

Pondělí: Írán tří pohledů
Úterý: tajemství grafikonu
Středa: jak zklidnit dopravu
Čtvrtek: Komenský digitálně
Pátek: Lucemburkové. Česká koruna uprostřed Evropy

autor: Adriana Krobová
Spustit audio