Bývalý voják Spisar: Pravidla pro držení střelných zbraní jsou u nás dobře nastavená, nekvalitní psychotesty nepotřebujeme

29. prosinec 2023

Ondřej Spicy Spisar je bývalý operátor 601. skupiny speciálních sil generála Moravce. Dnes je členem iniciativy Civilisté děkují a vášnivý kytarista s vlastními módními kousky. Iniciativa Civilisté děkují vznikla poměrně nedávno a zaměřuje se na zprostředkování informací o armádě civilistům. Ti pak mohou prostřednictvím svých sociálních sítí armádě poděkovat.

Iniciativa plánuje organizovat i školení zaměřená na připravenost, správnou reakci v krizových situacích a na jejich předcházení. Trénovaný člověk podle Ondřeje Spisara by měl předvídat a přemýšlet třeba i nad běžnou chůzí po ulici.

Čtěte také

„Kam bych se schoval a jak si zjistím bezpečná místa po cestě? Kudy půjdu, kudy je to bezpečnější? Tak, aby běžný člověk takto přemýšlel, aby se mu nestávalo, že najednou vyjde z bodu A do bodu B a jde přes nějaké nebezpečné místo, byť se tomu místu mohl vyhnout,“ popisuje Spisar.

Krizové situace, ve kterých se jedinec může ocitnout jsou rozdílné, a někteří se na ně připravují právě tak, že se naučí střílet a pořídí si zbraň.

Rozšířená je i sportovní střelba, což spousta z jeho klientů bere jednoduše jako sport, ve kterém se snaží být dobří. Sám pořádá kurzy střelby, ve skupině má většinou dva klienty a intenzivně se jim věnuje. Držení střelných zbraní civilisty je prý v tuzemsku nastaveno dobře.

Držení střelných zbraní?

„Abyste měl zbrojní průkaz, musíte něco dokázat, něco umět, projít kurzem, udělat zkoušky, mít potvrzení od lékaře. Rozhodně bych na tom nic neměnil. Myslím si, že je to u nás velice dobře odladěno,“ komentuje.

Čtěte také

Zároveň si myslí, že psychotesty pro držení zbraní potřeba nejsou. Při svých trénincích klienty zná velmi dobře a když by psychotesty nedělal odborník, budou prý bezpředmětné. Po svých zahraničních misích, kterých bylo velké množství, prošel několika psychologickými pohovory.

„Pokud se vás psychologové ptají: ,Viděli jste někoho mrtvého?‘ Vy odpovíte: ,Ano, viděli.‘ ,A co to s vámi dělalo?‘ ,No, je to moje práce. Stává se to.‘ A pak už se na vás dívají, jako kdybyste byl úplně odlidštěný. Přitom si myslím, že musí chápat, že v případě práce, kterou jsem dělal, tak jsem chtěl situaci čelit,“ popisuje Spisar.

Čtěte také

Z armády odešel před dvěma roky, po 19 letech služby. Pracoval i jako operátor v americké hierarchii speciálních sil, jinými slovy s velitelem připravoval operace, kterých se následně účastnil.

Prošel si několika výcvikovými kurzy, například ve Spojených státech, Izraeli nebo v Německu. Teď organizuje vlastní střelecké kurzy, podílí se třeba na výcviku policejní jednotky v Indonésii, která má asi 35 tisíc policistů.

„Pro nás tyto počty zní téměř vesmírně, protože ani česká armáda nemá tolik vojáků, jako tato policejní jednotka v Indonésii. Nicméně jsem byl příjemně překvapený úrovní jejich výcviku. Je vidět, že kluci mají za sebou spoustu akcí,“ komentuje.

Kreativní činnost

Ondřej Spisar se podílí i na vývoji hyperrealistické počítačové hry Gray Zone, kde měl na starosti manipulace se zbraněmi.

„Není to taková ta bohapustá střílečka, nebo jak to říct – vyhraje ten, kdo nejrychleji střílí a nevystřílí. Ale je to založené na tom, že jednotlivé mise můžete vyhrát i bez toho, aby člověk vystřelil,“ popisuje.

Má i svou vlastní módní značku, která není určená jen pro příslušníky speciálních jednotek, ale pro všechny, kterým se budou produkty líbit.

Dark Gamballe

„Když jsem odešel do civilu, tak jsem si řekl z legrace: ,Takhle by se mi líbilo moje logo, udělám si 20 čepic a zkusím je dát na sociální sítě, jestli se to někomu bude líbit‘. No a těch 20 čepic zmizelo poměrně rychle, takže jsem rozjel spolupráci s firmami, které pro mě ten merch vyrábí.“

Kromě toho je Spisar i členem metalové kapely Dark Gamballe a na kytaru hrál i na zahraničních vojenských misích.

Jestli vás zajímá, jak se liší mise v Africe od té v Afghánistánu, jaké jméno má česká armáda v rámci sil NATO a jak přišel Ondřej Spisy Spisar ke svému tetování, poslechněte si Hovory. Moderuje Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , aste
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.